Šta će se desiti s vašim telom ako se odreknete šećera na nedelju dana?

Pexels

Svi volimo slatko, ali nismo svesni koliko je šećer veliki neprijatelj našeg zdravlja. Nakon što ga izbacimo iz ishrane, dešavaju se značajne promene.

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mleku i ostalim namirnicama nisu zlo, dobri su za vaše zdravlje i možete ih unositi u većim količinama preko spomenutih namirnica. Međutim, industrijski procesirani i rafinisani šećeri su velika opasnost.

Njihovim izbacivanjem iz ishrane možete drastično da poboljšate svoje zdravlje, a lako ćete ih zameniti prirodnim zamenama za šećer poput meda, stevije ili javorovog sirupa.

Naravno, lakše je reći nego uraditi. Međutim, bitno je samo da donesete odluku, a jednostavnim rezom, odnosno izbacivanjem šećera, sprečićete većinu štete koju on stvara, dok dugoročni rezultati mogu biti impresivni. Ako se odlučite na izazov i odbacite šećer, dogodiće vam se brojne pozitivne promene.

Šta se dešava nakon prve nedelje?

Nakon što prestanete da konzumirate šećer na samo nedelju dana, u vašem telu dogodiće se jedna od dve stvari.

Ako su u vašem ranijem načinu života dominirali prerađena hrana, sokovi, gazirana pića i šećeri, verovatno ćete i dalje biti u fazi detoksikacije.

Šećer je naposletku zavisnost, a većine zavisnosti ne možemo se rešiti ako pre toga ne osetimo određene simptome i prođemo kroz krizu. U prvih nedelju dana, a ako ste jeli jako puno šećera, onda i malo duže, možete da osetite žudnju za šećerom, teskobu, pa čak i depresiju u ozbiljnijim slučajevima, piše Zadovoljna.hr.

Te se posledice obično smanjuju već nakon prve nedelje, ali zavisno od nivoa zavisnosti od šećera, mogu potrajati dodatnih nedelju ili dve.

Ako je vaš unos šećera umereniji i ako ste se prebacili na isrhranu bogatu proteinima, vlaknima i zdravim mastima, već nakon sedam dana trebalo bi da počnete da se osećate prilično dobro. Bićete manje spori, količina energije tokom dana biće stabilnija, a popraviće se i vaše raspoloženje.

Šta posle mesec dana, a šta posle godinu?

Posle mesec dana bez šećera vaša želja za desertima će nestati, a umesto toga pojačaće se žudnja za proteinima i lisnatim zelenilom.

Ako izdržite celu godinu bez procesiranih šećera, poboljšaće vam se zdravlje. Telo će vam se prilagoditi na funkcionisanje na esencijalnim hranljivim sastojcima, a vrlo verovatno ćete izgubiti i kilograme.

Napominjemo da u sklopu jednog takvog stila života možete s vremena na vreme priuštiti nešto slatko. Cilj je da većinu vremena jedete zdravo, ali ako povremeno u ishranu ubacite slatkiš, to ne bi trebalo da vas omete na vašem putu.

Ako se odlučite na izazov i odbacite šećer, ovo su pozitivne promene koje će vam se zbog toga dogoditi:

1. Gubitak telesne težine

2. Imaćete više energije

3. Koža će vam biti zdravija i lepša

4. Probava će vam postati redovna

5. Nećete imati želju za slatkim

Read More