Šta sve može da bude uzrok za trnjenje prstiju

32

Trnci se javljaju, između ostalog, i kao pokazatelj određenih bolesti poput dijabetesa, multiple skleroze, migrene, kao i srčanog ili moždanog udara

Trnci u rukama ili nogama ukazuju da nešto nije u redu s našim organizmom. Zato ne treba da ih olako shvatite jer mogu da ukazuju na vrlo ozbiljne zdravstvene probleme. Evo šta znači kada vam trnu prsti na rukama.

Prsti na rukama imaju najviše nervnih završetaka, pa trnci nisu retka pojava. Premda nisu svi trnci razlog za paniku, stručnjaci ipak savetuju da bi bilo najbolje što pre da otkrijete njihov uzrok. Na taj način lečenje će da bude brže i efikasnije.

Lekarsku pomoć obavezno morate da potražite ako vam prsti često trnu, osećate bol, slabost i laganu paralizu. Nipošto tu pojavu ne smete da ignorišete ukoliko imate tikove, gubite svest, orijentaciju, sposobnost govora ili slabije vidite.

Uzroci

Prsti mogu da trnu usled dugotrajnog sedenja, stajanja ili ležanja u istoj pozi. Uzrok može da bude i slaba cirkulacija, pritisak na nerve uz kičmu koji pomeraju diskove, povreda nerava, kao i pritisak na periferne nerve koji povećavaju krvne sudove, stvaraju ožiljke i infekcije.

Bolesti

Trnci se javljaju i kao pokazatelj određenih bolesti poput dijabetesa, multiple skleroze, migrene, kao i srčanog ili moždanog udara. Trnci mogu da budu uzrokovani i manjkom minerala i vitamina u organizmu, preteranim pušenjem ili ispijanjem kafe, kao i konzumiranjem droga.

Simptomi: Obično počinju tako što se trnjenje javlja najpre u srednjem prstu, pa se širi na kažiprst i palac, najčešće samo noću. U razvijenoj fazi trnjenje se proširuje na lakat, a može da se javlja sve do ramena. Ako ovi simptomi dugo traju, mogu da se smanje snaga šake, njene funkcije i osećaj za dodir i koordinaciju, pa predmeti ispadaju iz ruku, odnosno ne mogu da se hvataju sitniji predmeti. U toj fazi simptom trnjenja može da se oseća čitavog dana, kao i žarenje i pečenje.

Samopomoć: Ko pati od povremenog trnjenja u rukama, treba da „štedi” šake i izbegava repetitivne poslove rukama. Pomažu i hladne obloge, držanje noću bolne ruke na jastuku i u povišenom položaju, vežbanje lopticom prstiju i šake zbog održavanja snage. Međutim, najvažnije je otići lekaru na vreme, u početnoj fazi bolesti, jer trnjenje pokazuje da naše telo reaguje na nešto, i da nešto nije u redu. To može da bude i slaba cirkulacija, pritisak na nervne završetke u predelu kičme, kada se tačna dijagnoza određuje rendgenom, magnetnom rezonancom ili nekom trećom dijagnostičkom metodom.

Dijagnoza: Kada lekar ustanovi jedan ili više uzroka trnjenja, može da preporuči fizikalnu terapiju, masažu, lekove, ali i hirurško lečenje.

Vitamini: Trnjenje u rukama može da izazove i nedostatak natrijuma, kalcijuma, kalijuma i vitamina B12. Antrfile-1

Karpalni kanal

Kroz karpalni kanal, koji formiraju sitne kosti ručnog zgloba, iz podlaktice u šaku ulazi živac medianus, ali i tetive mišića koje pokreću prste. Tetive su obložene tankom ovojnicom koja ih podmazuje i olakšava njihovo klizanje i pokretanje. Međutim, ovojnica je osetljiva na svaki dugotrajniji napor i nadražaje, kao i tetive mišića koje imaju „zadatak” da pokreću prste.

Kod žena je karpalni kanal fiziološki uži, što ima za posledicu da oboljevaju tri puta češće od sindroma trnjenja u rukama nego muškaraci.

Original Article