Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Šta uzrokuje zujanje u ušima?

223

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

P: Pozdrav. već 8 dana non-stop bez prestanka imam zujanje u ušima. Ton je veoma visok i dosta glasan tako da ne mogu da mislim i da se skoncentrišem ni na šta drugo samo na to. Bio sam kod specijaliste za uho, grlo, nos i ustanovila je da imam upalu desnog uha. Dala mi je citeral za upalu i gentokulin kapi, a idem i svako jutro na ispiranje ušiju. Jako sam uplašen da mi ovo ne ostane trajno za ceo život. Zujanje je promenljivo, bude jače pa onda slabije, ali ne prestaje uopšte… Moje pitanje je da li ova upala može biti uzrok zujanju i da li će se zujanje povući sa izlečenom upalom? Hvala unapred.
O: Poštovani, Zujanje u ušima može biti jedan od pratećih simptoma upale srednjeg uha. Po izlečenju upale, zujanje može da zaostane ako bubna opna nije zarasla. Posle saniranja otvora na bubnoj opni, zujanje će prestati. Savetujem vam da se pridržavate uputstava vašeg lekara i pravilnog doziranja prepisanih lekova.
S poštovanjem, Dr Božidar Jakovljević, otorinolaringolog, DZ Jedro – članica MediGroup

P: Poštovani, pre oko 5 meseci dijagnostikovana mi je upala srednjeg uha. Doktor mi je davao tablete za nos u vidu rhinofluimucila i rhinostopa ali nijednom mi nije prepisao nijedan antibiotik. Nakon dva meseca otišao sam privatno kod doktora koji mi je rekao da imam klasični katar tube i da ne brinem ništa i dao mi je nafazol kapi i bactrime. Međutim, ja još uvek osećam zujanje u levom uhu i imam osećaj punoce uha. Šta vi mislite o vome? Unapred hvala.
O: Poštovani, katar Eustahijeve tube podrazumeva sakupljanje neupalnog sekreta u srednjem uhu. Ovo može biti uzrok zujanja. Savetujem vam da uradite dijagnostičku proceduru – timpanometriju, čime će dijagnoza katara tube biti sigurno potvrđena. U lečenju ovog oboljenja preporučuje se korišćenje kapi za nos koje pomažu otvaranje Eustahijeve tube, sekretolitika koji razvodnjava sekret u srednjem uhu i tubarnih vežbi po Valsalvi koje povećanjem pritiska u nosu i epifarinksu pomažu retrogradno otvaranje Eustahijeve tube i “bildovanje” njenih mišića. Upornom primenom lekova i vežbi, nekada i tokom mesec dana, simptomi katara tube kao što su zujanje i punoća u uhu, će nestati.
S poštovanjem, Dr Božidar Jakovljević, otorinolaringolog, DZ Jedro – članica MediGroup

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.