Stvorite realnu sliku o svom telu: Šta treba da uradite pre nego što počnete da vežbate

60

Milan ZaricAutor: Milan Zarić MSc
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

Siguran sam da većina vas počinje da vežba sa jasno definisanim ciljem, sa jasnom vizijom šta želi da postigne i za koliko vremena bi želela da dodje do svog uspeha. Nekada su ta očekivanja nerealna pa se zbog velike greške u proceni na samom startu vrlo brzo izgubi motivacija za dalji trening, što je veoma loše.

Kako bi se ova greška izbegla bilo bi dobro da se na početku rada posavetujete sa fitness stručnjakom šta od rezultata možete da očekujete i koliko će vam vremena biti potrebno da zadate probleme rešite.

Da biste imali jasan uvid šta ste postigli nakon mesec dana vežbanja potrebno je da na početku i na kraju svakog meseca treniranja uradite sledeća merenja koja će vam dati jasnu sliku promena koje se na vašem telu dešavaju.

merenja

Ja sam za potrebe svojih vežbača, na osnovu prethodno stečenog iskustva i na osnovu njihovih želja napravio nekoliko najvažnijih mernih tačaka koja ću vam predstaviti u daljem tekstu. Možete ih naravno iskoristiti da pratite svoje promene da biste adekvatno reagovali u daljem treningu.

1. Masa tela.
Jedan od najnebitnijih pokazatelja telesnih promena, ali ga ipak redovno proveravamo jer ćemo sa više informacija imati i jasniju sliku;

2. Procenat masti. Možete ga meriti na više načina, kaliperom (morate imati više mernih tačaka) ili vagom metodom bioimpedance (vaga nije skupa, možete je kupiti već od 3000 dinara);

3. Procenat vode u telu, takođe gorepomenutom vagom;

4. Obime:

a) Obim struka;
b) Obim oko spine iliace;
c) Obim grudi;
d) Obim butina;
e) Obim sedalne regije;
f) Obim nadlaktice.

5. Debljinu kožnih nabora, i to samo onih kritičnih tačaka kod nežnijeg pola, ta merenja vršimo kaliperom:

a) Debljina kožnog nabora stomaka (pupak);
b) Debljina kožnog nabora spine iliace;
c) Debljina kožnog nabora butine;
d) Debljina kožnog nabora tricepsa.

Uz pomoć ovih jednostavnih merenje stvorićete vrlo detaljnu sliku o svom telu, o evenutalnom napretku i o tome šta bi trebalo u samom treningu ili ishrani u budućem vremenu promeniti. Ako vam treba detaljnijih informacija u vezi sa merenjem konsultujte se sa trenerom u vašem fitnes klubu ili postavite pitanje meni, rado ću vam odgovoriti.

Sviđa mi se (No Ratings Yet)

Loading ... Loading …