Sutra Dan zaštite prirode Srbije

14

Sutra Dan zaštite prirode SrbijeDan zaštite prirode Srbije, 11. april biće obeležen skupovima na kojima će se ukazivati ne samo na značaj očuvane prirode, već i na značaj održi vog upravljanja zaštićenim područjima, najavio je danas Zavod za zaštitu prirode Srbije.

“Jedan od uslova da zaštićena područja opstanu očuvanih prirodnih karakteristika, jeste i ukupan odnos ljudi u Srbiji prema prirodi, podrška i učešće zainteresovanih strana u realizaciji programa zaštite i upravljanja prirodnim dobrima”, navodi se u saopštenju Zavoda.

Zavod će zajedno sa Srbijašumama i Nacionalnim parkom “Tara” u Parku prirode “Golija” i Rezervatu biosfere “Golija-Studenica” sutra organizovati tribinu o značaju podrške i učešća lokalnih zajednica i javnosti u programima zaštite prirode na primeru projekta monitoring mrkog medveda.

Najočuvaniji i najznačajniji delovi prirodne baštine proglašeni su za zaštićena područja i trenutno ih ima 460 i čine 7,48 odsto teritorije Srbije.

Dan zaštite prirode ustanovljen je 2009. godine, a obeležava se 11. aprila jer je tog datuma 1949. godine prvi put proglašen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra Spomenika prirode “Velika i Mala Ripaljka” u opštini Sokobanja.

Article source: http://feedproxy.google.com/~r/betazs/~3/XaIHvVymRg0/87538-sutra-dan-zastite-prirode-srbije