Tri mita o pijenju vode tokom jela

pixabay.com

Da li treba da pijemo vodu tokom jela? Evo što kaže poznata nutricionistkinja Keri Glasman.

– Hidratacija je jedna od mojih omiljenih tema i podstičem vas da pijete vodu što je češće moguće, što uključuje vodu tokom obroka – kaže Glasman za Nutrition Life.

Kao što verovatno znate, varenje počinje u ustima. Čim hrana uđe u usta, signalizuje žlezdama da proizvode pljuvačku. U pljuvačci su enzimi koji počinju da razgrađuju hranu kako bi je lakše progutali.

Hrana zatim putuje do želuca i bude pomešana sa želudačnim sokovima koji je još više razgrađuju. Sledeća stanica je tanko crevo, gde digestivni enzimi iz gušterače i žuč iz jetre ulaze u proces. Hrana se još više razgrađuje, pripremajući hranljive stvari da se apsorbuju u krvotok.

Tri mita o pijenju vode dok jedemo

Mit 1: Ometa naše varenje

Postoje tvrdnje da pijenje vode tokom jela može uticati na varenje razređivanjem kiseline i digestivnih enzima koje naš digestivni trakt koristi za razgradnju hrane. To, tvrde neki, može sprečiti telo da pravilno apsorbuje hranljive stvari i dovesti do nadutosti.

Međutim, tu teoriju ne potvrđuju istraživanja, a čak i kad bismo otkrili da u njoj ima istine, dobrobiti pijenja vode tokom obroka daleko bi nadmašile taj učinak, kaže poznata nutricionistkinja.

Mit 2: Negativno utiče na proizvodnju pljuvačke

Voda nije jedina tečnost za koju se tvrdi da utiče na varenje. Neki ljudi tvrde da pijenje kiselih pića, poput alkohola, uz obroke isušuje našu pljuvačku, što posledično otežava varenje hrane.

Iako je istina da alkohol smanjuje lučenje pljuvačke, za to su uglavnom odgovorne veće koncentracije alkohola u žestokim pićima. Nema naučnih dokaza da će čaša vina ili piva uz večeru (ako se konzumiraju u umerenim količinama, naravno!) negativno uticati na varenje.

Mit 3: Tečnosti ubrzavaju pražnjenje želuca

Neki tvrde da će pijenje vode ili drugih tečnosti uz obroke ubrzati kretanje hrane kroz digestivni trakt. Smatra se da to skraćuje vreme u kojem hrana dolazi u kontakt sa želudačnom kiselinom i digestivnim enzimima, što dovodi do slabijeg varenja.

Iako ovo zvuči izvodljivo, istina je da tečnosti nemaju uticaja na krute stvari u digestivnom procesu. Dok tečnosti očito prolaze kroz digestivni trakt brže od krutih stvari, studije su pokazale da one ne utiču na brzinu varenja hrane i brzinu pražnjenja iz želuca.

Prednosti pijenja vode tokom jela

Voda pomaže varenje

Ne samo da pijenje vode uz obrok ne ometa varenje, već mu zapravo pomaže. Voda (i druge tečnosti) pomažu u razgradnji hrane kako bi telo moglo bolje da apsorbuje hranljive materije koje jedemo. Pijenje vode uz obrok pomaže nesmetanom kretanju hrane kroz digestivni trakt i omekšava stolicu. Dakle, naš unos vode zapravo može sprečiti nadutost i zatvor.

Sprečava prejedanje

Istraživanje je pokazalo da voda tokom obroka može pomoći u suzbijanju debljanja sprečavajući prejedanje. Dakako, tu je reč o nekoliko čaša. U svemu, dakle, treba biti umeren.

Popijete vodu dok čekate da se pojavi vaše glavno jelo? Ispostavilo se da to može uzrokovati da se pre osećate siti. U jednoj studiji, odrasli koji su pili vodu neposredno pre večere izgubili su više kilograma od onih koji nisu.

Zaključak: Pijte dovoljno vode

Pijenje dovoljno vode tokom dana povezano je s gubitkom težine, boljim raspoloženjem i energijom te boljom kožom. Stoga, kako Keri Glasman zaključuje, defintivno ima smisla piti vodu i pre, tokom i između obroka.

Read More