TRIKOVI ZA SAVRŠENU DOMAĆU KAFU: Užitak je zagarantovan

171

Pošto je turska, odnosno domaća kafa, ubedljivo najzastupljenija kod nas, evo i našeg predloga za kuvanje. Na ovaj način turska kafa se uglavnom priprema u Srbiji, uz moguće manje varijacije koje ne utiču bitno na njen ukus.

Za pripremu domaće kafe potrebna je džezva, lonče napravljeno specijalno za kuvanje kafe koje ima je svako domaćinstvo u Srbiji, i naravno mlevena kafa, po pravilu mešavina robuste i arabike. Za tursku kafu potrebna je najfinija moguća granulacija na mlinu, tako da kafa bude kao puder u prahu.

kafa

Ova kafa ima najbolji ukus ukoliko je samlevena neposredno pre kuvanja, zbog čega je ranije skoro svako domaćinstvo imalo ručne mesingane mlinove. Danas je to vrlo retka pojava, pošto svi proizvođači prodaju unapred samlevenu kafu u vakuumiranim pakovanjima.

Sam proces pripremanja kafe je jednostavan. U džezvu sipajte onoliko hladne vode koliko šoljica kafe želite da dobijete i stavite na šporet da se postepeno zagreva. Ako pijete slatku kafu, poželjno je da vodu pošećerite odmah, jer se turska kafa po pravilu ne šećeri naknadno zbog taloga koji se podigne mešanjem.

kljucanje kafe

Kada voda proključa, skinite džezvu sa šporeta i sipajte malo ključale vode u već pripremljene šoljice. Zatim u džezvu sipajte po dve kašičice kafe na svaku šolju kafe. Ovako se priprema malo jača kafa, ali možete po želji sipati i manje kafe ukoliko više volite slabiju kafu. Promešajte kafu u džezvi i ostavite par sekundi da kafa provri.

Nakon toga se voda iz šoljica vraća u džezvu sa proključalom kafom i sve zajedno sipa ponovo u šoljice. Neki ljubitelji domaće kafe vole da kafa u džezvi proključa dva ili tri puta pre nego što je sipaju. Po tradiciji, ova kafa se pije slatka, posebno u Bosni i Turskoj gde stavljaju po dve kašičice šećera na svaku šoljicu, ali sve to zavisi od ukusa.
Na Bliskom istoku se u ovu kafu često dodaju i začini, poput cimeta, kardamoma, karanfilića ili šafrana. To kafi daje poseban, orijentalni ukus.

Turska kafa služi se vruća, a uz nju obično ide neka poslastica poput ratluka. Postoji i varijanta ove kafe koja se kuva tako što se u šoljicu ili fildžan prvo ubaci ratluk, a zatim preko njega sipa kafa, ali tako da ratluk uvek malo viri da bi onaj koji pije znao da je unutra da se ne ispoliva. Ostatak recepta glasi: sada uživajte!

Kafomanija