Trivan: Srbija u regionu koji je najviše pogodjen klimatskim promenama

12

Trivan: Srbija u regionu koji je najviše pogodjen klimatskim promenama Srbija je u regionu koji je najviše pogodjen klimatskim promenama zbog čega je važno usvajanje Zakona o klimatskim promenama, rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

On je novinarima u Privrednoj komori Srbije (PKS), gde je održana javna rasprava Nacrta zakona o klimatskim promenama, rekao da je taj propis “krovni” jer dotiče sve oblasti rada i života.

“Srednja godišnja temperatura u našem regionu raste brže nego u drugim delovima sveta, a da bi se ublažile klimatske promene treba smanjiti emisiju ugljen-dioksida, sumpora i drugih štetnih gasova”, rekao je Trivan.

Istakao je da je cilj zakona da se usklade domaći standardi o emisiji tih štetnih gasova sa evropskim.

Postoje dva načina, kako je rekao, za borbu protiv klimatskih promena a jedan od najboljih je pošumljavanje, dok je drugi ograničavanje industrijskih postrojenja da emituju gasove staklene bašte.

Dodao je da je problem kod pošumljavanja to što na efekte treba čekati deset do 15 godina od kada se drvo posadi. 

Trivan je istakao da se zalaže da se usvoji zakon o klimatskim promenama koji predvidja postepeno uskladjivanje sa evropskim standardima.

“Ako bi podigli suviše visoko lestvicu standarda iskustvo pokazuje da će ga industrija ‘zaobilaziti’, pa je bolje usvojiti zakon koji će svi primenjivati”, rekao je Trivan i dodao da Srbija još ne proizvodi gasove staklene bašte preko dozvoljenih granica.

Predstavnik PKS iz službe za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost Dušan Stokić rekao je da će zakon o klimatskim promenama zahtevati da se u njegovu primenu uključe sve državne institucije jer predvidja velike investicije, posebno u energetici i drugim prljavim industrijama.

“U smanjenje emisije štetnih gasova u energetici neophodne su investicije od jedne do jedne ipo milijarde evra”, rekao je Stokić.

U Srbiji, prema njegovim rečima, od 200 kompanija samo 20 ima integrisane dozvole o merama i standardima koje treba da pošuju industrijska postrojenja kako bi se ograničilo zagadjenje vazduha, zemlje i vode.

Article source: http://feedproxy.google.com/~r/betazs/~3/YFobtV66le0/87162-trivan-srbija-u-regionu-koji-je-najvise-pogodjen-klimatskim-promenama