Turski Soyak želi da investira u geotermalnu energiju u Hrvatskoj

2

Turska kompanija Soyak zainteresovana je da investira u korišćenje geotermalne energije u Hrvatskoj u opštinama Legrad i Đelekovec.

Predstavnici turske kompanije u Opštini Legrad razgovarali su sa predstavnicima dve opštine kako bi razmotrili mogućnosti ulaganja u geotermalni projekat, saopštila je Opština Legrad.

Turska firma se prijavila na javni poziv za za dobijanje koncesije za korišćenje geotermalne energije

S obzirom da je u junu 2020. Agencija za ugljikovodike raspisala javni poziv za dobijanje koncesije za eksploataciju geotermalne energije, kompanija je odlučila da se javi na taj poziv. Agencija je investitorima na raspolaganje stavila četiri istražna prostora.

Namera turske firme je da iskorisiti geotermalnu energiju na polju Legrad-1, saopštila je Opština.

Inače, obe opštine – Legrad i Đelekovec, dale su turskoj kompaniji pismenu i usmenu podršku za projekat.

Soyak u Turskoj ima hidroelektrane snage 150 MW i geotermalne elektrane snage 60 MW

Kompaniju su na sastanku u Opštini Legrad predstavljali članovi Uprave Taskin Kizilok i Can Soyak, kao i Danica Maljković, njihov tehnički savetnik u Hrvatskoj sa Energetskog instituta Hrvoje Požar. Ispred opština Legrad i Đelekovec sastanku su prisustvovali opštinski načelnik Ivan Sabolić i opštinska načelnica Štefica Sirutka.

Turska kompanija Soyak bavi se ulaganjem u energiju, izgradnju stambenih zgrada, prevozom tereta i proizvodnjom cementa. U Turskoj poseduju hidroelektrane sa instalisanom snagom od 150 MW i geotermalne elektrane snage 60 MW. U Hrvatskoj su otvorili firmu prošle godine kako bi investirali u energetske projekte.

Prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj otvorena je prošle godine u Cigleni kod Bjelovara, firma Geo Power Zagocha planira da izgradi još jednu u opštini Čađavica, dok Opština Babina Greda takođe namerava da koristi geotermalnu energiju.

The post Turski Soyak želi da investira u geotermalnu energiju u Hrvatskoj appeared first on Balkan Green Energy News.

Original Article