U Boru danas zabeležena prekomerna zagađenost vazduha

4

Topionica u vlasništvu kineske kompanije Zijin u Boru je danas prekinula proizvodnju nakon što je grad, koji i inače ima loš kvalitet vazduha, prekriven dimom od požara na deponiji.

Bor je jutros osvanuo prekriven dimom koji je iritirao disajne organe ljudi koji su se zatekli na ulici, prenosi Ist Media.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), merne stanice su pokazale da je kvalitet vazduha u centru jako zagađen nakon što se pojavio dim, a u naselju Brezonik i kod Instituta za rudarstvo u Boru zagađen.

U Boru zabelezena prekomerna zagadenost vazduha
Požar na deponiji (Ist Media)

Kako saznaje redakcija, dim potiče sa deponije smeća na putu za Oštrelj, na kojoj je neko izazvao požar većih razmera, a deo gasova je iz pogona topionice kompanije Ziđin, sa sedištem u Kini.

Ist Media saznaje da je zbog povećanog zagađenja tamo jutros zaustavljena proizvodnja bakra.

Kada je reč o deponiji, postoji sumnja da je požar izazvan. Na licu mesta je policija koja obavlja uviđaj, a na terenu su i vatrogasci koji za sada samo nadgledaju da se požar ne proširi, jer, kako je objašnjeno, vatra se na deponiji gasi metodom zatrpavanja.

Bor, u kojem je rudarski basen, jedno je od najzagađenijih mesta u Srbiji. Sumpor-dioksid u vazduhu u tom gradu prošle godine je 13 puta dosegao ekstremne nivoe iako je zvanični prag znatno povišen, navodi SEPA u svom novom izveštaju.

Pored ostalih parametara, stanovnici su 2019. trpeli zbog sadržaja teških metala u praškastoj materiji tipa PM10 u vazduhu. Naime, arsen, kadmijum i nikl prekoračili su dozvoljene vrednosti.

The post U Boru danas zabeležena prekomerna zagađenost vazduha appeared first on Balkan Green Energy News.

Original Article