Uzgajivači ribe u Hrvatskoj traže odbranu od kormorana

9

Uzgajivači ribe u Hrvatskoj traže odbranu od kormorana Uzgajivači slatkovodne ribe u Hrvatskoj traže zaštitu od ptica velikih vranaca kormorana tvrdeći da im pustoše ribnjake.

Prvobitno je za februar bio najavljen odstrel kormorana, ali ga je Ministarstvo za zaštitu okoline i energetiku otkazalo jer su kormorani ove zime počeli ranije da se gnezde, na šta su upozorili ornitolozi Biološkog odseka Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, piše agencija HINA.

Zato je nadležna sekcija Hrvatske privredne komore (HGK) pozvala vlasti da nađu drugo rešenje koje će biti zadovoljavajuće i za odgajivače ribe, i za kormorane.

“Evropska unija uvozi oko 65 odsto ribe, zbog čega je osnovan Evropski fond za pomorstvo i ribarstvo koji je vrlo izdašan za Hrvatsku i do 2020. godine je osigurano 350 miliona evra da se poveća proizvodnja, no s ovakvom politikom to neće biti moguće”, ocenio je predsednik Udruženja ribarstva HGK Milan Božić i dodao da mnoge zemlje EU imaju problema s kormoranima.

Uzgajivači su pozvali vlasti da angažuju “nepristrasne i stručne osobe” koje će proceniti “stvarni broj kormorana i štetu koju čine” i na osnovu tih podataka doneti mere.

Oni kažu su da kormorani u Hrvatskoj nisu prebrojavani od 2011. godine, a smatraju da im se broj utrostručio.

Naglašavaju da kormorani nemaju prirodne neprijatelje, zbog čega se “nekontrolisano razmnožavaju”, a svaki od njih može pojesti i do pola kilograma ribe dnevno.

Broj kormorana koji se u Hrvatskoj odmaraju dok preleću Evropu, procenjuje se na 12.000, a u Hrvatskoj se gnezdi 3.000.

Odluka Ministarstva za zaštitu okoline od koje se potom odustalo, da se do 15. februara ustreli čak 1.200 kormorana, izazvala je negodovanje dela javnosti i ekoloških udruženja. Dok društva za zaštitu ptica predlažu metode kao što je delimično prekrivanje ribnjaka mrežama, uzgajivači tvrde da je takve metode gotovo nemoguće sprovesti.

Article source: http://feedproxy.google.com/~r/betazs/~3/JX9APWtZyBU/83688-uzgajivaci-ribe-u-hrvatskoj-traze-odbranu-od-kormorana