VOICE: Raskinuli ugovor sa državnom kafilerijom pa dali milione partijskoj spalionici

35

VOICE: Raskinuli ugovor sa državnom kafilerijom pa dali milione partijskoj spalioniciEkološki pokret iz Vrbasa podneo je krivičnu prijava protiv v. d. direktora Javne agencije za zoohigijenu i poljoprivredu (JAZIP) iz Vrbasa, zbog sumnje da je naneo štetu budžetu tako što je raskinuo ugovor sa državnom kafilerijom “Proteinka” iz Sombora i potpisao višestruko skuplji ugovor sa privatnim preduzećem “Eko vet plus”.
Kako danas piše Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE), Vasiljević je ugovor s “Proteinkom” raskinuo jer “nema finansijskih sredstava da ugovor održi na snazi”, dok se u sporazumu navodi da je “prestao interes ugovornih strana”, ali je mesec dana kasnije potpisan ugovor sa “Eko-vet plusom” vredan više od četiri miliona dinara.

Ekološki pokret u krivičnoj prijavi koju je podneo Osnovnom javnom tužilaštvu u Vrbasu navodi da je uvidom u račune koje je “Proteinka” od februara do novembra 2017. godine ispostavila JAZIP-u ukupan iznos tek nešto više od 176.000 dinara.

Vrbaski ekolozi su protiv Ognjena Vasiljevića podneli krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je prekoračio službena ovlašćenja i prekršio odredbe Zakona o javnim nabavkama i prouzrokovao štetu u opštinskoj kasi.

Za manje od godinu dana, iz budžeta više od trećine vojvodjanskih opština na račun preduzeća “Eko-vet plus” slilo se više od 137 miliona dinara. Za usluge “uklanjanja, transporta i spaljivanja životinjskog otpada”, kako je ranije pisao VOICE, lokalne samouprave su raspisale istovetne javne nabavke sa identičnim uslovima, a preduzeće povezano sa Srpskom naprednom strankom (SNS) je bilo jedini ponudjač.

Preduzeće “Eko-vet plus” osnovao je u julu 2017. godine rukometaš Branislav Radišić, koji je povezan sa SNS-om, a sedište preduzeća u Novom Sadu bilo je obeleženo samo ručno pisanom ceduljom, dok je u Vrbasu, uz podršku lokalnih vlasti, postavljena spalionica.

VOICE navodi da je radove na izgradnji spalionice u Vrbasu obilazio i koordinator za Južnobački okrug SNS-a Srdjan Kružević, a da je operator životinjskim otpadom “partijski projekat”, potvrdila je i promena vlasništva nad preduzećem krajem marta ove godine.

Novi vlasnik preduzeća sa imovinom procenjene vrednosti od 20 miliona dinara postao je poverenik SNS-a u Srbobranu Todor Šimpraga. Šimpraga je istog dana kada ga je VOICE pozvao u vezi sa sumnjivim preuzimanjem “Eko-vet plusa” podneo ostavku na funkciju člana Opštinskog veća u Srbobranu.