Zašto poludimo za svakom novom dijetom

70

rp_ffefd_meseceva_dijeta_cl.jpgKao što kupujemo novu kremu da bismo “izbrisali” bore ili komplet knjiga i kompakt-diskova da najzad naučimo novi jezik, tako se nadamo da će OVA dijeta biti uspešna.

Ona će nam detoksikovati jetru, povećati kiselost želuca, povećati mišićnu masu i izbrisati bilo kakvu potrebu za hranom… trajno!

Velikim delom, svaka nova dijeta deluje zahvaljujući placebo efektu na naše ponašanje, tvrdi dr Džudit Vurtman, autorka knjige “Dijeta na bazi moći serotonina”. Placebo je, da podsetimo, inertna supstanca ili naprava bez prave funkcije, kao što je, na primer, pilula sa šećerom ili obojenom vodicom koja zaista smanjuje kod pacijenta bol ili depresiju ili neku drugu tegobu.

Objašnjenje leži u činjenici da – ako neko veruje da će nešto delovati kod njega, to će se – najčešće – i desiti! I zato, ako zaista verujemo da će ta NOVA dijeta delovati, da će nam pomoći da detoksikujemo digestivni trakt, obnoviti jetru i učiniti nas srećnima, nešto od  toga će se i dešavati u prvim danima, kaže dr Vurtman.

Problem je u tome što dijete i dosadne, sporo daju krupne rezultate i konačno ih napuštamo (a ne počinjemo da vežbamo). Počinjemo da tražimo novu.

U čemu je onda rešenje, pita se dr Vurtman. U promeni stila života a ne dijeti. Možda nećemo imati baš temu za konverzaciju ako stalno jedemo jednostavne salate, ali to i nije predmet njene studije.

Ako želite da izračunate indeks telesne mase i proverite da li ste i vi spremni za novu dijetu, pročitajte više o tome ovde.

Kristina Ivanović