Zbog čega naše dijete ne uspevaju

73

dijeteTokom dijete ne treba biti samo pažljiv oko izbora i količine hrane, već treba obratiti pažnju i na sitne greške kojih najčešće nismo ni svesni.

Navike se teško menjaju naročito nezdrave, ali slika zgodnog tela neka vam bude podstrek.

Pročitajte najčešće greške koje se ponavljaju tokom dijeta i trudite se da ih ne ponavljate u budućnosti.

Jedete ispred televizora

Sledeći put kad omiljenu seriju ili neki napet film zaboravite na hranu! Ukoliko ste gladni sedite za sto i pojedite obrok. Na taj način bolje ćete odlučiti kada je vreme da prestanete sa obrokom.

Preskakanje doručka

Ako već želite da preskočite neki obrok, to nikako ne sme biti doručak. Zdrav doručak bogat proteinima je osnova za uspešan dan. Ukoliko jedete sat vremena od trenutka kada ste se probudili, ubrzaćete metabolizam, a i sprečiti da se u toku dana prejedete. Spremite sebi omlet i uživajte u danu.

Obedujete sa svojom jačom polovinom

Ukoliko svaki obrok jedte sa svojim dragim, to nikako nije dobro, bar za vašu kilažu. Muškarci su prirodno krupniji i treba  im više hrane i kalorije nego ženama. Ukoliko naručujete na primer picu za dvoje, servirajte sebi u manji tanjir, spremite sebi salatu ili neki zdraviji obrok. Ako mu pravite dru[tvo ya stolom ne morate jesti ienti;nu hranu.

Verujete da ste sa salatom “uvek bezbedni”

Salata jeste zdrav obrok i preporučljiv, naročito u dijetama. Međutim, može preći iz vrlo zdravog obroka u kalorijsku bombu ako preterate sa uljem i drugim dodacima. Probajte sa malo maslinovog ulja ili visnkog sirćeta.

Često obedujete u restoranu

Svi volimo da se počastimo ukusnom večerom u nekom luksuznom restoranu, međutim moramo imati na umu jednu stvar – kuvari ne računa o zdravim obrocima. Za razliku od nas kuvari neće svaku put voditi koliko su obroci začinjeni, da li imaju manje ili više masti. Naravno da ne treba izbaciti obroke u restoranima, ali ako ste počeli neku dijetu, bar ih smanjite.

Previđate da zakuske goje

Ovo je, takođe, jedna od zabluda. To što predjela i “lake zakuske” ne deluju na prvi pogled masna i kalorična, to ne znači da nisu. Nutricionisti savetuju da pre nego što krenete na neku proslavu gde će biti dosta hrane, spremite kući blagu i zdravu užinu koja će vas zasititi i smanjiti apetit.

Čuvate “tajna skladišta” hrane u kući

Umesto što ćete praviti listu šta smete iz frižidera i polica da jedete, a šta ne, bolje sve nezdrave i kalorične sastojke izbacite iz kuće. Na ovaj način smanjićete želju da ih konzumirate i nećete praviti uzaludne liste jer ono što nemamo ispred sebe manje ćemo želeti. Za početak izbacite sve stvari koje vas inače goje: puter, šećer, belo brašno.

Kako da izračunate kalorije za dijetu, pročitajte ovde.