Гојковић: Више отпуста, него пријема, генерално

БЕОГРАД, 20. априла (Тањуг) – Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић истакао је данас постоји константан пад броја оболелих и да већ пет дана имамо већи број отпуста из болница, него пријема нових оболелих, због чега је одлучено да се релаксирају мере.

Он је такође најавио током јуна и јула тестирање на антитела.

Гојковић је, одговарајући на питање на основу којих параметара је препоручено да се мере ублажавају, као и када би могло доћи до националног тестирања, нагласио да се мере доносе искључиво на основу епидемиолошких критеријума.

„Имамо константни пад броја оболелих, као што смо и очекивали у протекла три дана. То је једна од разлога за ублажавање мера. Надаље оно што је битно је да имамо у овом тренутку већи број отпуста из болница него пријема, и то је евидентно већ пет дана. То је једна од разлога што желимо да релаксирамо мере“, објаснио је он.

Гојковић је казао да то, међутим, ништа не значи ако се бројеви буду поново повећавали, јер ће власти тада бити приморане да врате мере на оно што смо имали до данас.

Што се националног тестирања тиче каже да се кренуло са брзим тестирањем, И да ће у наредном временском периоду бити урађен значајно већи број тестирања, како би се стекла реалнија слика И процена какво је тренутно стање у популацији.

“Национално тестирање не може да се ради у самом почетку епидемије, мора да протекне један временски период да би испитали стање. Врхунац тестирања биће током јуна И јула месеца, када је потребно преко надлежних завода за јавно здравље да се спроведе тестирање на антитела, како би утврдили број болесника који су асимптоматски прележали ковид”, рекао је Гојковић.

комплетан текст