Информације о корона вирусу COVID-19, 17.03.2020 у 18 часова

У Републици Србији су до 18 часова 17. марта 2020. године регистровано укупно 72 потврђена случајева COVID 19.

До 8 часова 17. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано су укупно 374 особе које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Од последњег извештаја до 18 часова, 17. марта 2020. године тестирани су узорци 39 особа од којих је 7 позитивих и 32 негативна на нови корона вирус.

Подручјем интензивне трансмисије вируса се сматрају државе или њихови делови у којима се региструју у већем броју случајеви за које није могуће утврдити ланац трансмисије. У овом тренутку подручјима интензивне трансмисије вируса SARS-CoV-2 сматрају се: провинцијa Хубеј у НР Кини, град Дегу у провинцији Гјонгсанг у Републици Кореји (Јужна Кореја), Иран, Италија, Швајцарска, Румунија, Шпанија, Немачка, Француска, Аустрија, Словенија и Грчка.

Путнике који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса, уколико имају симптоме респираторног обољења са повишеном телесном температуром, молимо да се јаве телефоном на број 064 8945 235 који је отворило Министарство здравља.

  • Инфекција новим коронавирусом (COVID-19) – актуелна епидемиолошка ситуација у осталим земљама (до 17.03.2020. у 8 часова)[1]

У свету је пријављено укупно 180.159 оболелих од инфекције изазване новим коронавирусом (COVID-19), укључујући 7103 смртнa исхода. Случајеви COVID-19 су регистровани у укупно 143 земљe и на једном броду укотвљеном у луци Јокохама у Јапану.

У Европи je регистрованo 63.888 потврђених случајевa инфекције новим коронавирусом и 2764 смртнa исходa.

[1]Извор: Европски центар за превенцију и контролу болести (ECDC).

Доступно на: https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

  • Препоруке

Грађанима Републике Србије се саветује да одложе планирана путовања у сва подручја у којима се региструје интензивна трансмисија вируса SARS-CoV-2 због могућег ризика од заражавања новим коронавирусом.

Уколико путују у подручја интензивне трансмисије, препоручује се придржавање следећих мера:

• избегавање контакта са особама које имају знаке инфекције органа за дисање (кашаљ, кијање, цурење носа, повишена температура);

• избегавање масовних окупљања и боравка у простору где се налази велики број особа;

• појачана и честа хигијена руку (прање водом и сапуном најмање 20 секунди) или ако то није могуће, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку, нарочито након контакта са оболелим особама или боравка у потенцијално угроженомподручју;

• може се препоручити ношење маски преко уста и носа уколико се борави у простору где су масовна окупљања (аеродроми, железничке и аутобуске станице, градски и међуградски превоз и сл.);

• придржавање мера заштите од преношења инфекције код свих особа које осете симптоме инфекције органа за дисање (респираторна хигијена– одржавање одстојања од других особа, покривање уста и носа приликом кашљања или кијања папирним марамицама или рукавом у прегибу лакта, често прање руку);

• избегавање контакта са живим или мртвим дивљим или домаћим животињама.

Грађанима Републике Србије и другим путницима који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса и других подручја у којима су могли бити изложени инфекцији новим корона вирусом саветујемо да се држе упутстава која су садржана у Здравственом упозорењу (на српском иенглеском, као и на кинеском језику).

На основу до сада расположивих информација о болести, Светска здравствена организација не препоручује ограничења у међународном саобраћају путника и роба.

  • Процена ризика

С обзиром да је у Републици Србији потврђен први случај COVID 19, ризик за локалну трансмисију вируса може се оценити као висок.

Институт зајавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у сарадњи са Министарством здравља и надлежним здравственим установама прати епидемиолошку ситуацију болести изазване новим коронавирусом у Републици Србији и свету и сходно новим сазнањима и препорукама Светске здравствене организације издаваће обавештења за јавност и упутства за поступање здравственим установама и другим надлежним органима и институцијама.

Original Article