Кисић-Тепавчевић: Ситуација под контролом у Шапцу

БЕОГРАД, 12. априла (Тањуг) – Заменица директора института „Батут“ Дарија Кисић-Тепавчевић рекла је данас да је ситуација, када је реч о сузбијању корона вируса, у Шапцу под контролом.

Кисић-Тепавчевић је, на конференцији за штампу на питање каква је ситуација у здравственим установама у Шапцу и да ли прети да тај град постане ново жариште, подвукла да је у овом моменту читава наша земља жариште.

„Када је у питању Шабац, ради се интензиван наџор у здравственим установама и популацији, које као и у већини делова земље раде мукотрпан посао“, додала је она.

На питање да ли Србија учествује у истраживању Светске здравствене организације везану за протокол о упознавању са вирусом, начелник Инфективне клинике Горан Стевановић је казао да није само СЗО, која је иначе кровна институција међународног здравства, понудила такав упитник.

Указао је да је Србија добила сличне упитнике и од Европског центра за контролу и превенцију болести, којем се редовно, у оквиру међународне обавезе, шаљу информације као и СЗО, још пре него што су упућени упитници.

Пбо је само нова форма упутника, нагласио је он додајући да је слање информација наша међународна обавеза и уобичајена процедура.

Кисић-Тепавчевић рекла је да ово није први пут да наша земља у области зравства сарађује са најкомпетентнијим међународним организациама.

Истакла је да Србија учествује у свим активностима и протоколима широког спектра активности.

„Пратимо све актуелне информације са свих аспеката када је у питању вирус“, указала је она.

комплетан текст