Кон: Без мера имали би експлозиван раст оболелих и мртвих

БЕОГРАД, 11. априла (Тањуг) – Да нису предузете мере за спречавање ширења вируса корона то би било експлозивно, у смислу да би се завршило за шест недеља, али са огромним бројем заражених, самим тим и оних којима је потребна хоспитализација, респиратор, а што неминовно доводи и до повећања смртних исхода, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон.

Он је поновио свој став да се на крају нећемо стидети нашег, српског сценарија колико год, како каже, да буде нападан у будућности.

На редовној конференцији за новинаре, Кон је упитан какав би српски сценарио био да нису предузете мере, казао да то не би био српски сценарио, већ неки “сценарио X” и додао да не може да тврди да би био италијански или шпански.

“Али, без предузетих мера, смањења контакта, социјалне дистанце, једноставно то би било експлозивно, у шта нема сумње. То се свуда дешава експлозивно уколико нема мера, а то значи да би се све завршило у шест недеља са огромним бројем заражених, а онда самим тим у кратком временском периоду великог броја оних који траже болничко лечење и на крају огромног броја оних који у кратком временском периоду би морали на респиратор”, поијаснио је Кон.

Додаје да уместо поступног повећања броја пацијената који захтевају респиратор, тада би имали све ођедном.

“У таквим ситуацијама ниједан здравствени систем није показао способност адаптације, сви су били много више нападнути самом инфекцијом, за кратко време су оболевали и здравствени радници и самим тим искључени из могућности да пруже помоћ”, каже Кон.

Истиче да колапс здравственог система заједно са великим бројем заражених и оних којима је потребан респиратор доводи неминовно до повећања броја смртних исхода и то је, како каже, нешто што смо на велику жалост виђали у Италији и Шпанији.

“Условно речено имали смо среће да све то видимо и схватимо да са овим вирусом нема шале”, казао је.

Наводећи да су многи из струке сматрали да овај вирус неће изазвати епидемију, Кон је казао да их је ЦОВИД 19 са те стране на неки начин изненадио, јер је показао већи потенцијал, него што су многи очекивали.

“Било је оних који су веровали да може имати пандемијски потенцијал, пре свега мислим на професора Радовановцића, јер је он на то упозоравао, али, свеједно, брзо смо реаговали и преокренули читав начин размишљања”, додаје Кон.

Како закључује, у Србији је било равномерно и нећемо се стидети на крају нашег српског сценарија колико год, како каже, да буде нападан у будућности.

комплетан текст