Кон о томе да ли БСЖ вакцина штити од корона вируса

БЕОГРАД, 10. априла (Тањуг) – Дејство БСЖ вакцине у заштити од корона вируса тек треба да се научно проверава, каже епидемиолог Предраг Кон поводом навода да је смртност од Ковида 19 мања у земљама у којима се спроводи имунизација том вакцином.

Када је реч о вакцини која се даје као заштита од туберкулозе, Кон истиче да је јос увек нејасно како она повећава ћелијски имунитет, али је приметио да се корона вирус највише раширио у земљама у којима се, каже, деценијама не спроводи БСГ вакцинација.

””БСЖ вакцина се даје пацијентима са карцином бешика, али ником није јасно како она делује, а делује. Запажење о томе да ли штити од Ковида 19 тек ће морати научно да се проверава””, казао је Кон новинарима на конференцији о ситуацији са корона вирусом.

Заменица директора Института за јавно здравље ””Др Милан Јовановић Батут”” Дарија Кисић Тепавцевић рекла је да се оболели од корона вируса у Србији лече по терапијским протоколима који се користе свугде у свету и све лекове за које се показало да имају најбоље ефекте у лечењу заражених.

””Израђене су тачне процедуре и клинички терапијски протоколи и у салгалсности са водехим светским водичима када је у питању терапија за Ковид 19””, рекла је Кисић Тепавчевић.