Кон: Још увек смо усред епидемије, спремни за други талас

БЕОГРАД, 14. априла (Тањуг) – Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да се размишља о томе да се корона вирус може вратити на јесен, и на зиму, али да треба прво да изађемо из овог да би могли да размишљамо о другом таласу.

Кон је, на конференцији за штампу, на питање шта држава намерава да уради, пошто је најављена могућност да корона вирус може да се врати у једном или другом облику на јесен, рекао да се причало о томе да ће вирус преживети лето, било тако што ће отићи на јужну хемисферу, што ће потпуно да се притаји, да врши прокужавање становништва без симптома.

Он је нагласио да је доста урађено на припреми друштва везано за епидемије, и да ће врло вероватно у будућности на томе да се ради.

„Ово је озбиљна опомена. Било је разговара, али не планирања, јер смо још увек усред епидемије. Морамо прво да изађемо из овог да размишљамо о другом таласу. У сваком случају број респиратора у односу на претходни период значајно је поправљен. Имамо у резерви респираторе. Мислим да је о томе довољно размизљашно, и да ће за други талас који је обично нижи од првог капацитети бити довољни“, истакао је Кон.

Рекао је да ће током лета добијати низ података који се припремају, најавивши да ће се радити серија епидемиолошких студија.

„Имаћемо низ тестова који ће у међувремену бити урађени, правилније ћемо моћи да процењујемо колико је становништва имунизирано. Пратићемо развој вакцине за будућност, а везано за терапију пратиће је клинички лекари“, казао је он.

О просторним капацитетима који су сада затегнути, према његовим речима у перспективи ће се размишљати више него до сада у вези инфективних болести.

комплетан текст