На болничком лечењу 34 пацијента,четворо на респираторима

Од 65 потврђених случајева новог корона вируса 34 пацијента су на болничком лечењу, 31 пацијент је на кућном лечењу, док су четири особе на респираторима, изјавио је данас министар здравља Србије Златибор Лончар.

Од та четири пацијента, три су у КЦ Војводина и један је на Клиници за инфективне болести КЦС у Београду.

Лончар за Прву телевизију каже да је таква ситуација очекивана, да је Министарство здравља увело нове телефонске линије, да су уведена телефонска психолошка саветовалишта, али да ће и сви домови здравља имати телефонске линије на које ће грађани моћи да добију информације и савет свог изабраног лекара.

Лончар каже да Србија има довољно тестова за Ковид-19, да је јуче из Кине стигло 1.000 тестова и да је од Светске здравствене организације стигло још толико.

Министар је навео да нико не може да каже колико ће да траје актуелна ситуација, али да би у случају да се сви придржавају мера и да се сви изолујемо могло да траје шест недеља.

“Од нас зависи какав ће резултат бити. Нико не може да нам буде крив ако нисмо одговорни”, рекао је Лончар.

Упитан о томе да премијерка Ана Брнабић није искључила увођење најтежих мера у спречавању ширења корона вируса, Лончар је рекао да он то не би назвао најтежим, него најбољим мерама за спасавање живота.

Упозорио је да сваки одлазак у кафић, тржни центар или неки други затворени простор значи велику могућност заразе корона вирус и да се заврши на респиратору.

“Подржавам најбоље мере које ће спасити животе”, каже Лончар и позива грађане на јединство и да једни другима помогнемо.

Original Article