Позитивни са благом сликом биће смештани и у бање

БЕОГРАД, 11. априла (Тањуг) – Министар здравља Златибор Лончар најавио је да ће позитивни на корона вирус са благим симптомима бити смештани и у специјалне болнице у бањским центрима, као што су Селтерс, неке у Војводини и друге.

Лончар каже да њихови капацитети одговарају свему што треба за такве болеснике и да је јасно да чим се зову специјалне болнице – да имају и потребан медицински кадар, а биће и појачани медицинским кадром, који је већ лечио позитивне на корону.

Министар је нагласио да је најважније да се код оних са благом сликом правовремено региструје промена здравственог стања или пад кисеоника у крви, стање плућа или крвне слике или нека друга промена, пошто неки људи не знају које све здравствене проблеме имају.

Зато је важно, истиче Лончар, да се смештају они са благим симптомима у привремене болнице, јер се њима тамо више пута дневно проверава сатурација – кисеоник у крви и снимају плућа.

“Морају сви да схвате да није ничији хир да неко седи у приврменој болници, већ да свака на време препозната промена стања директно спасава живот. Ако видите код пацијента да је сатурација пала на 95 или 93 и на време одрегујете шансе за њега да преживи су много веће, него када падне на 80 или 70”.

Лончар истиче да је зато неопходан лекарски наџор и да сви треба да схвате да привремене болнице, такође, спашавају живот људи.

Епидемиолог Предраг Кон је такође нагласио да када је пацијент са благом сликом у кућној изолацији одлаже одлазак код лекара и не може увек на време да примети промене у свом здравственом стању, док се у привременим болницама то прати на дневном нивоу и може да се спаси нечији живот или скрати лечење пацијента.

комплетан текст