Председник Вучић: Спроводиће се тријажа, за најлакше пацијенте 3.000 кревета

БЕОГРАД, 23. марта (Тањуг) – Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да ће се спроводити тријажа пацијената, која је најбржи начин да се прекине ширење корона вируса, те да ће за најлакше пацијенте бити организовано 3.000 кревета.

Појаснио је да ће лакши болесници, којима није потребна инвазивна нега бити смештани на сајму или Студентском граду у Београду, потребне су велике хале у које се лако улази и излази.

„Потребно је да се не мешају са најтежим болесницима. Најтежим болесницима даћемо место у Инфективној клиници, Пулмологији, Драгиша Мишовић, болница која сада има већ 106 нових постављених респиратора, па затим у Земунску болницу и ВМА“, додао је Вучић.

Рекао је да су кинески лекари већ разговарали са особљем ВМА, и да ће сутра наставити.

Указао је да је важан тренинг за лекаре, али посебно и медицинске сестре.

За бригу о онима који нису на инвазивној нези обука сестара може да прође брзо, у току два дана, додао је он.

“Када урадимо ту тријажу, на тај начин доводићемо већи број болесника, али много брже ћемо прекинути стално растући ланац. То је суштина свега”, указао је Вучић.

Рекао је да је Кина једина успела да се избори са овом пошасти и нико други још није.

Каже да се на телевизијама виде бројеви инфицираних и умрлих са закашењем, указујући да ће данас бити већ 6.000 мртвих у Италији, да је Шпанија, за коју је рекао пре неки дан да има 400 мртвих да је страшно, сада има већ 2.300 жртава.

И у САД, како је казао расте број мртвих, у Немачкој је 113, Холандији 180.

“Верујем у дисциплину, у мере које су кинески пријатељи предузели. Видео сам да су ови људи стручни. Сипају из рукава најтежа решења, а само то води до резултата”, нагласио је он.

Original Article