Са веома благим симптомима најпре код свог лекара

БЕОГРАД, 30. марта (Тањуг) – Сви који имају веома благе симптоме, као што су ниска температура и гребање грла а то траје данима, треба прво да се јаве свом изабраном лекару, да ће након прегледа бити утврђено да ли треба да се раде анализе, а затим и да ли је потребна хоспитализација, изјавила је данас Инфектолог са Инфективне клинике у КЦС Ивана Милошевић.

Она је тако одговорила на питање шта треба да раде људи са благим симптомима и коме да се јаве.

“Потенцијални пацијенти треба, пре свега, да се јаве изабраном лекару, јер не смемо заборавити да су домови здравља са одређеним здравственим станицама укључени у дијагностику ових болесника и то је прво место где треба да се јаве пацијенти. И ту ће се након клиничког прегледа проценити да ли треба да се раде биохемијске анализе и снимак плућа”, рекла је Милошевић.

Каже да ће они који су за хоспитализацију бити упућену у Инфективну клинику.

“Пацијенти за које ви питате треба да се јаве лекару опште праксе. Пошто нема у таквим случајевим индикација за хоспитализацију, враћају се кући и биће под контролом надлежног епидеиолога”, додала је она.

Милошевић је, одговарајући на питање новинара која група људи мора да буде посебно опрезна од новог вируса, рекла да сви морају да буду опрезни.

“Упорно то понављамо, јер је нови вирус и нема колективног имунитета. Код кога ће бити тежа слика, зависи од више фактора, а пре свега од придружених хроничних болести”, рекла је Милошевић.

Подсетила је да је у нашој болници хоспитализован здрав и млад мушкарац, а који је био на респиратору, те да је срећна околност што се опоравио.

На питање да ли је и гојазност један од фактора који компликује болест, Милошевић је рекла да то није непознато, те да су у време пандемијског грипа страдали људи са прекомерном тежином.

https://media.covid19.rs/2020/03/vest-blagi-simptomi-v2.mp3

alfanumsrOriginal Article