Србија има мању стопу смртности од готово свих у региону

БЕОГРАД, 17. априла (Тањуг) – У Србији је стопа смртности од корона вируса 1,93 одсто, како су данас саопштили епидемиолози Кризног штаба за борбу против короне.

Према најновијим подацима америчког Универзитета “Џонс Хопкинс”, Србија има другу најнижу стопу смртности од корона вируса у поређењу са земљама у региону.

У делу јавности, иначе, влада погрешан утисак да наша земља, и поред рестриктивних мера, има релативно велики број инфицираних и умрлих у поређењу са регионом.

Стопа смртности се, иначе, сматра јединим релевантним упоредивим податком кад је реч о епидемији вируса цовид, јер се број заражених у земљама добија на основу различитих података, који дају другачији резултат.

Статистика Џон Хопкинс универзитета потврђује да је стопа смнртности у нашој земљи 1,93 досто.

Највећу стопу, према њиховим подацима, у региону бележи Румунија са 5,1 одсто стопом смртности, затим следи Албанија са 5 одсто, Словенија и Бугарска са по 4,8 одсто, Северна Македонија са 4,3 одсто, Босна и Херцеговина са 3,7 одсто и Хрватска са 2 одсто.

Најнижу стопу, нижу од Србије, има само Црна Гора – 1,3 одсто.

Стопа срмтности је, иначе, према речима др Предрага Кона, и једини поуздан показатељ за поређење ситуације са епидемијом, док подаци о броју заражених нису увек упоредиви, јер се користе различити подаци, па се добијају и различити укупни резултати, а различита је и методологија тестирања.

Једино што, према његовим речима, може да се упоређује је број умрлих на 100.000 становника, то јест морталитет, а све остало је неупоредиво, јер се непрекидно мења.

Тако се, на пример, Сједињене Америчке Државе са више од 660.000 случајева корона вируса и око 33.000 преминулих налазе се на првом месту црне листе корона вируса у свету, али је стопа смртности у Америци од 4,9 одсто ипак значајно нижа од оне коју бележи Белгија, која је јуче са 14 одсто смртности постала водећа по том статичком параметру.

комплетан текст