Стигла помоћ из Кине, авион слетео на београдски аеродром

БЕОГРАД, 21. марта (Тањуг) – Највећи српски авион, ербас А330 “Никола Тесла”, долетео је вечерас из Кине са највећом пошиљком помоћи за Србију: медицинским апаратима, заштитином опремом и кинеским експертима, а лично га је дочекао председник Србије Александар Вучић.

Кинески пилоти су кроз прозоре кокпита истакли кинеску и српску заставу и махали њима у одговор на добродошлицу домаћина.

То је до сада највећа пошиљка медицинске помоћи за Србију у борби против корона вируса, коју је послао председник Кине Си Ðипинг.

Помоћ из Кине договорена је захваљујући личном ангажману председника Србије Вучића.

На пакетима медицинске помоћи која је стигла из Кине исписано је, на кинсеком језику и ћирилици, “Челични пријатељи, делимо и добро и зло!, уз срце на чијој једној половини је застава Србије, а на другој застава Кине.

У Србију је, како је раније најављено, са медицинским тимом допутовало шест врхунских епидемиолога из подручцја Вухана у Кини који је био најпогођенији корона вирусом и њихово искуство биће од великог значаја за лекаре у Србији.

Иначе, још један авион Ер Србије, ербас А320, полетео је јутрос у 6. 15 за Шангај по другу туру помоћи, речено је раније Тањугу у Ер Србији.

Кинески председник Си је у писму, које је јуче примио председник Србије Вучић, поручио да Кина подржава напоре Србије у борби против корона вируса и да ће јој пружати материјалну и медицинску помоћ, обезбедити подршку у набавци неопходне робе у Кини, као и стручну помоћ.

“Ми ћемо послати и тим медицинских стручњака у Србију да бисмо вам пружили помоћ у анализирању ситуације и поделили искуство о контроли и спречавању ширења вируса и лечењу оболелих, како би се подигао ефекат сузбијања епидемије у Србији ради заштите здравља и благостања народа”, навео је Си.

Председник Србије је претходно позвао Сија да помогне Србији, а Вучићев апел је у Кини видело око 500 милиона људи.

Original Article