У установама социјалне заштите 44 позитивних, и 24 запослена

БЕОГРАД, 12. априла (Тањуг) – Заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић је изјавила да је у установама социјалне зашите потврђен корона вирус код 44 корисника и 25 запослених.

У излацији је 319 корисника и 150 запослених, рекла је Кисић.

Она је на прес конференцији рекла да је то најосетљивија популација и да се у многим земљама видело да ако се ту прошити да је онда велика смртност.

“Од почетка наши напори су били велики да се то спречи и у одређеним установама је потврјдено пристуство вируса, али смо предузели све хитне мере сузбијање”.

Навела је да има укупно устанвова социјалне заштите чији је основач држава и Војводина 74 са капацитетом 14.512 корисника и то 57 за одрасле и старе и 17 домова за децу и младе, као и да има приватних центара за одрасле старе 229 са капцитетом за 8.617 корисника.

Каже да је пријављено у устнаовама социјалне заштите присуство короне код 44 корисника: 14 корисника у дому за смештај старих Стара пруга Умла, два у дому за старе Доживети 100. у Земуну, шест у ГЦ Ниш, шест Дому за смештај старих Нана у Београду, 4 корисника дому за ометене Блаце, 1 у дому за старе у Смедереву, 1 корисник услуга помоћ у кући у Бегораду

И код 25 заослених који раде у овим установама: 8 у дому за ометене у Блацу, 3 у дому за старе “Нана” у Беораду, два зпаослена старе Ескула у Нишу, 1 у Доживети 100. Београду, 1 запослени у центру за заштиту одојчади и деце у Београду, 1 запослени у дому Стара пруга на Умци, 1 запослен у дому за старе Сунчев брег у Бегораду и 1 запаслени у градском центру за социјални рад Нови Београд.

Каже Кисић да је потвђен короан вирус и у дому за старе Смедеррево, и да је ту 38 тестирано запослених и 41 корисник и да је 14 корисника хопсотлизовано.

Карантин је организован у геронтолосксом чентру у Нишу и дому за старе у Смедереву.

Из дома за смештај лице Блаце добили смо информацију да постоји недостатак кревета и обратили се кризном штабу.

Такође, у дому Нана у Београду очекују се резултати даљих теситрања, па се поступа са свим мерама у циљу спречавња даљег ширења.

“Врши се активан наџор и трагање у овим установама да се не би проширио вирус масовно, што би могло да има фаталне последице. Откривене су све особе тренутно код којих се сумањало да су инфициране, а друге особе су хоспитализован, а и они који су били у контакту са њима су у изолацији. Сматрамо да су спроведе све ригорозне мере како би се спречило ширење”, додала је она.

комплетан текст