Јанковић: Деца и даље да избегавају контакте са старим особа

БЕОГРАД, 30. априла (Тањуг) – У овом тренутку струка не саветује да деца долазе у контакт са старим особама, изјавио је данас имунолог Срђа Јанковић и нагласио да деца могу да се заразе корона вирусом и да се то потврдило у свим земљама.

Јанковић је на редовној прес конференцији рекао да у овом тренутку стручњаци у нашој земљи не могу да потврде наводе швајцарског имунолога Данијела Кохера да деца немају рецепторе и да не могу да се заразе корона вирусом.

Он је на констатацију да је Швајцарска укинула забрану контаката између деце и старих особа и питање да ли ће ускоро бити безбедно да наша деца буду са бакама и декама, рекао да није упознат са стратегијом Швајцарске и да је у тој земљи то вероватно могуће због ниске активности вируса.

””И код нас се активност вируса снижава, али у овом тренутку последње што бисмо саветовали је да деца долазе у контакте са бакама и декама. Таква статегија не долази у обзир, деца могу да се заразе. То што имају блажу клиничку слику или уопште немају симптоме је добро, али то не значе да не могу да преносе вирусе. То је бар непобитно доказано””, рекао је Јанковић.