Епидемија се смирује, Врање, Лесковац, Смедерево под контролом

БЕОГРАД, 26. јуна (Тањуг) – Епидемија корона вируса у Србији се смирује, а ситуација у Врању, Лесковцу, Смедереву и Зајечару, где се појавио већи број заражених, под контролом је.

Сви пацијенти позитивни на вирус корона у та четири града су под здравственим наџором, са блажом клиничком сликом и немају компликације.

“То су џепови који се појављују и који су очекивани на местима где се не води довољно рачуна. Држава је одрадила свој део посла, онда смо ушли у фазу где је одговорност на свима нама. Тамо где нису испоштоване мере дошло је до појаве већег броја позитивних”, трекао је новинарима у Београду министар здравља Златибор Лончар.

Он је рекао да још увек нема опуштања и да је неопходно да се поштују мере физичке дистанце, ношења маски у затвореном простору и прања руку.

Поједине болнице већ су изашле из ковид система, као што је Институт за ортопедију “Бањица” и нова зграда КЦ Ниш. Празне се Општа болница у Панчеву и КБЦ Звездара и оне су следеће болнице које излазе из ковид система и враћају се уобичајеном раду.

Најтежи пацијентти из ковид болница које се празне збрињавају се у Клиници за инфективне и тропске болести у Београду.

“Број пацијената који су код нас хоспитализовани се повећавати, не зато што је укупно већи број инфицираних него зато што се појединачне ковид болнице гасе, а ми преузимамо најтеже болеснике којима је потребна даља нега и даље збрињавање”, рекао је директор Клинике за инфективне болести Горан Стевановић.

Он је нагласио да су претходних дана преузимали теже болеснике из ковид болнице Панчево, а да данас преузимају пацијенте из КБЦ Звездара.

Стевановић је додао да је све мање амбулантних прегледа због вируса корона, али да се повећава број болесника који имају температуру и неку другу симптомалогију који немају много везе са ковидом, али се упућују у Клинику за инфективне болести.

Србија, како је рекао, улази у завршну фазу епидемије, али је истакао да још није готово.