Лончар са здравственим радницима ковид болница

КБЦ Звездара ускоро у нормалном режиму рада, затвара се привремена болница Сајам у Новом Саду

Министар здравља у Влади Републике Србије др Златибор Лончар одржао је данас редовни састанак са здравственим радницима, руководиоцима установа које збрињавају Covid-19 пацијенте у нашој земљи, на којем су анализирани тренутна ситуација у здравственим установама и даљи кораци у припреми здравствених установа за враћање у регуларан режим рада.

Том приликом, закључено је да ће наредна здравствена установа која ће бити враћена у регуларан процес рада бити КБЦ Звездара, чији ће преостали ковид пацијенти до петка бити преусмерени у КБЦ Земун и друге болнице. Институт за ортопедију Бањица обавио је дезинфекцију, тестирања свих запослених здравствених радника и комплетну стерилизацију и од данас отпочиње са радом као нековид болница. ОБ Панчево ће се на редован режим рада, као нековид болница, вратити од четвртка. Такође, на састанку је договорено и да се привремена болница Сајам у Новом Саду затвори, а да преосталих 11 пацијената буде преусмерено у КЦ Војводине.

Министар здравља је посебно истакао да је у овом периоду од изузетне важности да се све здравствене установе у потпуности придржавају процедура у погледу збрињавања хитних пацијената.

„Свака здравствена установа дужна је да прими хитне пацијенте, без обзира да ли код њих постоји сумња на инфекцију корона вирусом. Према предвиђеној процедури, за хитне случајеве који су ковид суспектни у свакој установи постоји соба за изолацију, и они морају бити збринути“ истакао је министар Лончар.