План да из ковид система следећи изађу Мишовић и Земунска болница

БЕОГРАД, 1. јуна (Тањуг) – Из ковид система изашле су Општа болница Панчево, Ортопедија Бањица, Клинчки центар Ниш, КБЦ Звездара, а план је да у наредних седам до десет дана изађу и клиничко-болнички центри Драгиша Мишовић и Земун.

Тражи се и решење за привремену болницу на Сајму у Београду, а једна од могућих опција је да се пацијенти пребаце у болницу у Младеновцу, речено је данас на састанку министра здравља Златибора Лончара са директорима ковид болница.

Лончар је након састанка рекао новинарима да ће ових дана комисија Министарства здравља отићи да погледа болницу у Младеновцу, да види да ли испуњава услове за збрињавање ковид пацијента.

“Уколико испуњава услове ми би привремену болницу на Сајму затворили, а њену улогу би преузела болница у Младеновцу”, навео је министар.

Тренутно се на Сајму налази 101 пацијент. У уторак и среду треба да буде тестирано 60 пацијената, те се очекује да ће број пацијента од среде бити мањи од 50 оболелих.

Да би из ковид система изашли клиничко-болнички центри Драгиша Мишовић и Земун, како би наставиле да раде по уобичајеном програму, план је да њихове ковид пацијенте преузму Инфективна клиника у Београду и ВМЦ на Карабурми.

“Полако враћамо систем, јер дужи период нисмо могли да радимо пацијенте који нису ковид пацијенти”, навео је министар.

Јутрос је одржан и састанак о терапијским протоколима који се користе у лечењу ковид пацијената у Србији.

Инфектолог и члан Кризног штаба проф. Мијомир Пелемиш каже да је договорено да се анализирају резултати лечења пацијената у Србији, али и свету и да се види да ли има потребе за ревидирањем протокола.

“Ми смо нашим протоколима задовољни. Наши резултати су охрабрујући гледајући број оболелих и умрлих”, рекао је Пелемиш и додао да за лечење вируса корона не постоји терапија, да се у свету користе експериментални лекови.

Члан Кризног штаба и директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић каже да се састанци у вези са терапијским протоколима редовно одржавају и да су од почетка епидемије пет пута ревидирани протоколи.

“То је редовна активност, прате се терапијски ефекти лекова који се користе. Биће ревизија у протоколу, али не одступамо од принципа који су се показали као ефикасни. Смртност од 2,13 одсто говори да постојећи протоколи јесу ефикасни и све што смо радили јесте ефикасно”, закључио је он.