Победио си COVID-19? Донирај плазму. Спаси некоме живот.

У крвној плазми особа које су излечене од вирусне инфекције COVID-19 налазе се антитела које је организам створио током борбе против болести.

Она се користе у лечењу оболелих од COVID-19, јер везујући се за истоимени вирус у организму оболелог, смањују његово дејство, а тиме и прогресију болести.Крвна плазма излечених особа се добија методом плазмаферезе, која је безбедна и рутински сеизводи у трансфузиолошким установама.

Терапија плазмом реконвалесцената се показала ефикасном у борби против болести изазванихвирусима Еболе и САРС-а.С обзиром да не постоји специфична терапија, а ни вакцина, скорашња истраживања показују да биплазма реконвалесцената могла да буде од користи у лечењу инфекције изазване новимвирусом корона (САРС-ЦоВ-2).

И Ви можете спасити нечији живот након опоравка од болести изазване овим вирусом, COVID-19.

За више информација посетите сајт www.donirajplazmu.gov.rs, позовите број телефона 19819 илипоставите питања на маил [email protected]

Више информација о поступку плазмаферезе можете прочитати овде (линк Посебни видови давањакрви Плазмаферезе: http://www.nbti.org.rs/cms/view.php?id=129)

Најновије информације о актуелној ситуацији можете погледати на сајту https://covid19.rs/

комплетан текст