Показало се да Србија има озбиљан здравствени систем

БЕОГРАД, 4. јуна (Тањуг) – У епидемији вируса корона показало се да Србија има озбиљан здравствени сисатем, каже министар здравља Златибор Лончар и додаје да се није десило да ковид пацијенти леже на ходницима, да се скидају раније са респиратора јер нема довољно машина, да нема лекова, заштитне опреме.

“Адекватном реакцијом здравственог система и уз велику помоћ председника државе, успели смо у кратком року да набавимо све оно што је неопходно”, рекао је Лончар на онлајн конференцији “Здравство у Србији после пандемије”.

Он је нагласио да после пандемије вируса корона ништа неће бити исто, посебно неће бити исто за здравствене системе.

“Захваљујем се здравственим радницима, који су хероји овог времена. Да није било њих, озбиљне државе, председника, тешко би имали овај резултат. Овако можемо да будемо поносни јер смо дошли у мирну луку”, навео је министар.

Истиче да нема опуштања, да ће се наставити рад истим темпом, да је вирус корона “са нама” и да морамо да научимо да живимо са њим.

“Ово је велико искуство за државу, за здравствене раднике и здравствени систем. То ће нам послужити да адекватно одговоримо на све изазове који ће бити пред нама у будућности”, рекоа је он.

Наставиће се са политиком улагања у здравствене раднике, наставиће се са запошљавањем, радиће се на њиховом усавршавању, али и на побољшавању услова рада.

“Очекујемо од њих да се прилагоде новим стандардима и да одговори за све нове изазове који се могу појавити. Нама је потребна нова генерација здравствених радника, ново размишљање, нови систем рада”, истакао је министар.

Србија је, каже министар, узвукла поуке из епидемије вируса корона, изашла је искуснија, а то искуство моћи ће да примени у будућности.