Свако породилиште у Србији има посебан део за ковид труднице

БЕОГРАД, 19. јуна (Тањуг) – Свако породилиште у Србији сада има посебан, изоловани део где се труднице које су заражене вирусом корона могу јавити на преглед, изјавио је данас државни секретар у Министарству здравља Александар Стефоски.

Он је подсетио да је до пре десетак дана КБЦ “Драгиша Мишовић” био опредељен за ковид породилиште, те да су се до тада све трудице јављале у тој установи.

“Сада у сваком породилишту у Србији постоји изолациони део где се свака трудница може јавити, биће адекватно примљена, биће јој пружена адекватна услуга и биће збринута по свим процедурама”, рекао је Стефоски за ТВ Прва.

Упитан да ли у Србији тренутно има довољан број тестова и заштитне опреме, Стефоски је рекао да у нашој земљи постоји довољан број и брзих и ПЦР тестова, као и заштине опреме коју у ковид амбулантама константно користе тимови који узимају узорке, медицинске сестре и лекари.

На питање зашто је укинут број телефона намењен за информације о вирусу корона, Стефоски је објаснио да од сада сваки дом здравља у Србији има свој број телефона намењен за пацијенте који сумњају да су заражени новим вирусом, на који могу да добију савет или закажу преглед.

“Грађани и сада могу да добију информације на бројевима у сваком дому здравља који је та установа определилиа. Сматрамо да би на тај начин добијање информација било доступније и брже”, навео је Стефоски.

Говорећи о епидемији вируса корона у Србији, Стефоски каже да је ситуација добра и да највећи број заражених пацијената нема симптоме или има незнатне симптоме као што су губитак чула мира и укуса.

Стефоски је напоменуо и да је најбитније да у затвореним просторијима и даље носимо заштитне маске и држимо прописану физичку дистанцу.