Улазак у земљу уз негативан ПЦР тест или самоизолацију

Београд, 12. мај 2020.
Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници протокол уласка држављана Србије и страних држављана у Републику Србију, у складу са епидемиоплошком ситуацијом и заштитом становништва од заразне болести ЦОВИД-19.

Држављани Србије могу да уђу у нашу земљу и крећу се без ограничења уз негативан ПЦР тест на коронавирус, не старији од 72 сата. Уколико немају урађен тест са негативним резултатом, сви наши држављани, без изузетка, мораће да буду у кућној самоизолацији у трајању од 14 дана.

Што се тиче страних држављана, они могу у Републику Србију ући уз два услова – негативан ПЦР тест на коронавирус не старији од 72 сата и дозвола коју издаје комисија коју чине представници Министарства здравља, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства спољних послова и Министарства унутрашњих послова. Ова дозвола може се прибавити у нашој амбасади или конзулату у земљи из које страни држављанин долази.

Треба додати и да је кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести ЦОВИД-19, препоручио Влади да од 1. јуна у потпуности отвори границе за лица која долазе из 4 суседне земље – Босне и Херцеговине, Албаније, Црне Горе и Северне Македоније.