10 serija koje obožavaju inteligentni ljudi

(foto: weheartit.com)

Mnogi od nas jedva čekaju povratak kući nakon napornog dana na poslu, kako bi se ušuškali u krevetu i pogledali najnoviju epizodu omiljene serije.

Ipak, nakon što pogledate poslednju sezonu serije uz koju ste provodili dane i noći, teško je pronaći novu seriju koja će vašem životu ponovo “dati smisao”.

Imamo nekoliko predloga za vas!

Zahvaljujući online anketi portala Ranker otkriveno je koje serije podstiču gledaoce na razmišljanje tj. kose serije preferiraju inteligentni ljudi.

Predstavljamo vam top listu 10 “najinteligentnijih” serija:

1. Sherlock

Ovo je jedna od onih serija koja će te neverovatno brzinom “zalepiti” za ekran. Sa sjajnim i prezgodnim glavnim glumcem, Benedictom Cumberbatchom, serija je vrlo brzo pronašla svoje mesto u srcima gledalaca i postala najgledanija britanska serija od 2001. godine.

2. Igra prestola

Da li postoji ijedna osoba koja nije pogledala makar jednu sezonu ove fantastične serije? Radnja serije smeštena je na fiktivnim kontinentima Vesterosa i Esosa i prati događaje članova nekoliko plemićkih porodica u borbi za Gvozdeni presto i vlast nad Sedam kraljevstava, kao i dolazak zime i mističnih bića sa severa.

3. Kuća od karata

Britka politička drama vodi nas iza kulisa moći, ambicije, ljubavi, seksa, pohlepe i korupcije u modernom Washingtonu. Ova fantastična serija plod je saradnje nekoliko dobitnika prestižnih nagrada, poput Oscara i Zlatnog globusa.

4. Čista hemija

Glavni lik ove popularne serije Walter White je profesor hemije u srednjoj školi, koji se okreće drugoj strani zakona kako bi prehranio trudnu ženu i sina sa cerebralnom paralizom, nakon što mu je postavljena dijagnoza raka pluća u poodmakloj fazi. Zajedno sa bivšim učenikom počinje da proizvodi i prodaje metamfetamin, kako bi finansijski obezbedio porodicu pre nego što umre. Serija je dobila mnoge pozitivne kritike i smatra se jednom od najboljih serija ikad snimljenih.

5. Dexter

Radnja serije odvija se u Majamiju i prati život Dextera Morgana, serijskog ubice koji radi u policiji kao forenzičar. Zbog tragedije koju je doživeo u detinjstvu, oseća strast i potrebu za ubijanjem. Dexterove žrtve su uglavnom ubice koje su izbegle sudsku kaznu, ili nikad nisu ni bili pod istragom.

6. Dosije X

Jedna od najpopularnijih serija svih vremena prati rad dvoje FBI agenata koji istražuju paranormalne fenomene. Sa zapletima kao što su teorije zavere o vanzemaljcima i vladina zataškavanja, serija je oponašala elemente epizoda iz nekih ranijih serija kao što je Zona sumraka.

7. Dr. House

Ova serija je dobila sve moguće nagrade, a Hugh Laurie je zablistao u glavnoj ulozi. Harizmatični britanac je tumačio ulogu dr Housa, ekscentričnog medicinskog genija koji vodi tim dijagnostičara izmišljene bolnice Prinston-Plainsboro.

8. Sense8

Do sada su snimljene samo dve sezone ove intrigantne američke naučno-fanstične serije, a najavljeno je da će treća sezona serije biti i poslednja. Iskreno se nadamo da će se producenti predomisliti…

9. Doctor Who

Serija prati avanture misterioznog, humanoidnog vanzemaljca, Gospodara Vremena zvanog Doktor koji putuje kroz vreme i prostor u svemirskom brodu TARDIS koji izgleda kao telefonska govornica iz 1950-ih. Doktor Who sa svojim pratiocima istražuje vreme i prostor i bori se protiv raznih neprijatelja. Serija je uvrštena u Ginisovu knjigu rekorda kao najduže emitovana naučno-fantastična TV serija na svetu.

10. Hannibal

“Hanibal” je televizijska adaptacija romana Thomasa Harrisa, prema kojem je nastao i film “Kad jaganjci utihnu”. Serija se fokusira na odnos između FBI-jevog specijalnog agenta i forenzičkog psihijatra, koji mu postaje najlukaviji neprijatelj.