3 saveta kako da se rešite gljivica sa stopala

3

Foto: Profimedia

Stopala nam se tokom leta znoje više nego inače, pa su podložna nastanku gljivica u predelu oko prstiju. Pametno je biti bos što je više moguće, voditi računa o higijeni stopala, a u slučaju pojave gljivica sledite ove savete.

Kupka s hidrogen peroksidom

Hidrogen peroksid je idealan za ubijanje svih bakterija i gljivica, stoga namočite noge u mešavinu vode i ovog sastojka i rešite se neprijatnih problema sa gljivicama. U litar destilovane vode dodajte oko 100 mililitara hidrogen peroksida od 3 posto, pa namačite noge svakog jutra i večeri po dvadesetak minuta. Ova kupka ne samo da će rešiti vaš problem, nego se može koristiti i u cilju prevencije.

Soda-bikarbona za cipele

Tokom leta se preporučuje izbegavanje najlonskih čarapa, kao i cipela sa sintetičkom postavom. Hodajte bosi što je više moguće. Ako ste već prisiljeni da noite zatvorene cipele, ubijte sve eventualne bakterije u njima osvežavajućom kombinacijom hladne vode i sode bikarbone (u razmeri 1:3). Napravite rastvor u bočici s raspršivačem i svakog dana poprskajte unutrašnji deo cipela.

Piling od kukuruznog skroba

Kukuruzni skrob odlično upija vlažnost pa se nameće kao odličan sastojak za paste koje sprečavaju nastanak  bakterija i gljivica. Pomešajte pola šoljice gustina s malo tople vode, pa stavite u rernu na oko 220 stepeni dok smesa ne potamni. Dobro utrljajte ovu toplu smesu na čista i suva stopala, ostavite da deluje oko 15 minuta, pa isperite toplom vodom.

Izvor:zadovoljna.hr

Article source: http://www.lisa.rs/zdravlje/saveti-zdravlje/10718-3-saveta-kako-da-se-resite-gljivica-sa-stopala.html