4 vrste hrane koje ne bi trebalo da jedemo pre podneva

Pexels

Jako obrađena hrana obično sadrži veštačke aditive, konzervanse i zaslađivače. Redovna konzumacija namirnica koje sadrže ove sastojke, posebno pre podne, može biti štetna jer podiže nivo šećera u krvi, što dovodi do naglog pada energije i pojačane želje za konzumiranjem nezdrave hrane kasnije u toku dana.

Dijetetičari Kimberli Viman i Varša Katri izdvojili su četiri vrste veoma popularne, visoko prerađene hrane koju treba izbegavati pre podneva.

Žitarice sa visokim sadržajem šećera

Žitarice sa visokim sadržajem šećera prolaze kroz nekoliko koraka obrade, uključujući rafinaciju zrna, dodavanje velikih količina šećera i dodavanje veštačkih aroma i konzervansa. Ovim vrstama žitarica često nedostaju vlakna i esencijalne hranljive materije zbog njihove intenzivne prerade.

Ako se konzumiraju prepodne, žitarice sa visokim sadržajem šećera izazivaju porast nivoa šećera u krvi. Taj skok izaziva naknadni odgovor insulina koji snižava nivo šećera u krvi, što često rezultira naglim padom šećera u krvi.

– Mnoge žitarice koje jedemo za doručak pune su šećera i imaju malu ili nikakvu korisnu nutritivnu vrednost. Jedenje žitarica koje imaju toliko šećera rano ujutro izaziva porast šećera u krvi, a zatim i skok šećera u krvi. Kada nivo šećera pada ili previše raste, može uticati na nivo hormona, što utiče na želju za hranom – ističe Viman.

Krofne

Krofne se prave mešanjem rafinisanog brašna, šećera i masnoće u testo koje se zatim prži i često preliva šećernim glazurama ili filovima. Ovo stvara hranu bogatu jednostavnim ugljenim hidratima i nezdravim mastima.

Kad pojedemo krofnu, visok sadržaj šećera i rafinisanih ugljenih hidrata brzo ulazi u krvotok, izazivajući porast nivoa šećera u krvi. Brzi pad nivoa šećera signalizira mozgu da nam je potrebno više energije, što izaziva želju za više kalorične i masne hrane.

Viman objašnjava da su „ove namirnice postale veoma česte u jutarnjim rutinama ljudi. Međutim, pošto su bogate šećerom i zasićenim mastima, mogu dovesti do visokog nivoa šećera u krvi i doprineti razvoju insulinske rezistencije.“

Bagel peciva

Mnogi ljudi vole da jedu đevreke jer se mogu konzumirati u različitim slanim i slatkim kombinacijama. Kada su pripremljeni, na početku procesa se prave od mešavine vode, kvasca, šećera i aditiva kao što su so ili mast. Nakon oblikovanja, kratko se kuvaju u kipućoj vodi pre pečenja da bi dobili teksturu za žvakanje.

– Iako se đevreci mogu smatrati osnovnom hranom za doručak koja se obično konzumira pre podneva, oni su takođe odgovorni za veliki skok nivoa šećera u krvi. Uglavnom se prave od rafinisanih žitarica koje imaju minimalan sadržaj vlakana. To znači da mogu izazvati veliki skok nivoa šećera u krvi – tvrdi dijetetičar.

Ako već želite da jedete ovu vrstu peciva, obratite pažnju koju vrstu i u kojim kombinacijama ga jedete.

– Izbor đevreka od celog zrna, jedenje samo pola peciva ili dodavanje zdravog izvora proteina ili masti u pecivo su načini da se smanji skok šećera u krvi – dodaje Viman.

Brza zamrznuta jela

Smrznuta hrana za doručak, kao što su smrznuti vafli, palačinke, kobasice i slično, sadrži dodatne šećere, nezdrave masti i visok nivo natrijuma. Rafinisanim ugljenim hidratima, kao što su oni koji se nalaze u ovim smrznutim namirnicama, često nedostaju vlakna koja pomažu u usporavanju apsorpcije šećera u krvotok. Bez vlakana, ugljeni hidrati se brzo vare, što dovodi do brzih skokova šećera u krvi.

Dijetetičar Katri objašnjava da su „zamrznuti obroci zgodni, ali često puni aditiva, nezdravih ulja i previše soli.

Još jedan problem sa smrznutim obrocima je to što nisu pogodni za osobe na dijeti.

– Zamrznutim obrocima nedostaju sveži sastojci koji ih čine pogodnim za osobe na dijeti koji žele da zadrže svoju težinu tokom celog dana – zaključuje Katri.

Read More