5 grešaka tokom tuširanja koje štete tvojoj koži

(foto: Favim)

Retko ko bi pomislio da možemo da pravimo greške i prilikom tako jednostavne radnje kao što je tuširanje.

Nekada iz neznanja, a nekada u žurbi, činimo stvari koje škode ne samo našoj koži već i celokupnom organizmu.

1. Predugo tuširanje

(foto: BrightSide)

Kao i topla voda, i dugotrajno tuširanje isušuje kože, što može da rezultira osipom i svrabom, Optuimalna dužina tuširanja jeste oko 10 minuta.

2. Česta upotreba kupki i gelova za tuširanje

(foto: BrightSide)

Što više pene, to je više veštačkih aktivnih supstanci u gelu za tuširanje. One uklanjaju prirodni masni sloj sa vaše kože koji je zapravo štiti, pa koža postaje gruba i suva. Takođe, ako vam antibakterijska sredstva nisu posebno prepisana, nema potrebe da ih svakodnevno koristite.

3. Stari sunđeri i lufe za kupanje

(foto: BrightSide)

Koristite stare i mokre sunđere Foto: brightside.me Mokri sunđeri i lufe su pogodna sredina za razvoj bakterija i gljivica, pa bi bilo dobro da ih menjate svake 4 nedelje. Pokušajte da umesto njih koristite frotirsku rukavicu ili peškir. Važno da je sunđer nakon svake upotrebe osušite.

4. Grubo trljanje peškirom

(foto: BrightSide)

Osušite telo mekanim peškirom, ostavljajući ga blago vlažnim. Namažite omiljenu kremu i vaša koža će biti glatka i zdrava!

5. Previše vruća voda

(foto: BrightSide)

Vrela voda dovodi do isušivanja i pucanja kože. Ona uklanja previše prirodne masnoće sa kože, ostavljajući je tako nezaštićenu. Takođe povećava protok krvi što često dovodi do eritema, upala i osipa. Temperatura 35-40°C savršena je za zdravlje kože.