PODUHVAT KINESKIH NAUČNIKA: Klonirali psa sa srčanom manom

Kineski bioinženjeri napravili su prvog genetski modifikovanog kloniranog psa.

Longlongu, kako je ovaj bigl nazvan, naučnici su namerno izmenili gene tako da od rođenja ima aterosklerozu, a cilj je otkrivanje leka za tu opasnu bolest.

Etički problem

Ovaj poduhvat, koji mnogi smatraju etički neprihvatljivim, izvela je kineska kompanija „Sinodžin“ iz Pekinga. Longong je rođen u laboratoriji, a na svet ga je donela surogat-majka, dok su njegovi geni kopija gena dve godine starog bigla nazvanog Epl. I original je rođen u laboratoriji, pa mu je u gene naknadno dodata ateroskleroza.

– Ovo će nam omogućiti da izvodimo biomedicinska istraživanja na našim klonovima, što je mnogo jeftinije od sekvenciranja gena – rekao je Laj Ljengsjue, vođa tima u „Sinodžin“.

Kako naglašava, ovim su kineski naučnici uspeli da dostignu južnokorejske kolege, koji su prvi u svetu kada je reč o kloniranju pasa.

Dve tehnike

– Psi imaju najviše naslednih bolesti sličnih ljudima, zbog čega su dobar model za proučavanje naslednih ljudskih oboljenja. Longlongovo rođenje je prva kombinacija dve najnaprednije biotehnologije – alatke CRISP za izmenu gena i tehnologije kloniranja somatske ćelije koja je korišćena za kloniranje ovce Doli – kaže Feng Čong, tehnički direktor „Sinodžin“.

 

 

Kurir / E.K.

 

Foto: Profimedia


Kurir