Saturday, April 20, 2019
Uz kafu

Uz kafu

Poruka za sutra

Šta je biljni lek a šta biljni dijetetski proizvod

Biljni lek, tradicionalni biljni lek ili dijetetski supplement, šta nam registracija proizvoda govori o njegovoj efikasnosti i bezbednosti? Primena biljaka u medicinske svrhe koncept je koji je poznat hiljadama godina. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), procenjuje se da 80% stanovništva u celom svetu koristi preparate na bazi biljaka u okviru primarne zdravstvene zaštite. Proizvodi na bazi biljaka koji se koriste u medicinske svrhe za humanu upotrebu u našoj zemlji svrstani su u dve kategorije: dijetetski proizvodi i lekovi. U čemu je razlika Proces registracije biljnih lekova, kao i lekova uopšte, podrazumeva da za konkretan proizvod postoje dokazi o kvalitetu, efikasnosti i bezbednosti. Znači, da bi neki farmaceutski proizvod imao staus biljnog leka neophodno je da priloži istu dokumentaciju kojom se dokazuje kvalitet, bezbednost i efikasnost kao i bilo koji drugi sintetski lek. Ova dokumentacija proizilazi iz farmaceutskih, prekliničkih, kliničkih ispitivanja ..

Dijabetes i ishrana

Zamršena kosa i kako da je konačno odmrsimo?

Zamršena kosa i kako da je konačno odmrsimo? Autor: Zorana Grujin Zamršena kosa ume baš da bude naporna. Taj osećaj da ne možete lako da se očešljate može da vas dovede do ludila. Ipak, to je samo znak da je vašim navikama potreban preobražaj i da negde grešite. Mi vam otkrivamo gde! Kada kažem zamršena kosa, mislim na ućebanu kosu koja se bukvalno kida pri svakom pokušaju da se osešlja. Bez češlja ona bi ličila na klupko, a to nikako nije poželjno. Osim što liči na klupko, ona je suva i nemoguće je proći prstima kroz nju. Ovo stanje biće bolno, jer ćete stalno čupati dlake iz korena, a osim toga estetski zamršena kosa ne izgleda ni malo lepo. Hajde da vidimo kako da kosu dovedemo u red i za početak, kako da je odmrsimo, pa da ona postane ponovo meka i divna! Kako odmrsiti kosu? Odmrsiti kosu bez čupanja? Zvuči nemoguće. Kakav god da je tip vaše kose, može da se desi da ona bude umršena. To se dešava zbog vetra, kiše, zbog naših pogrešnih navika. Kada se to desi, jako je teško..

Šta je bolje za zdravlje puter ili margarin?

Decenijama staro i još uvek aktuelno i kontraverzno pitanje od trenutka kada se pojavilo pa sve do današnjeg dana je: Šta je bolje za zdravlje puter ili margarin? Puter - zasićene masnoće i holesterol Puter, sadrži masnoće životinjskog porekla i sadrži i zasićene masnoće kao i holesterol, dva dietetska sastojka koja povišavaju nivo holesterola u krvi.