Friday, May 24, 2019
Hrono ishrana

Hrono ishrana

Hleb sa heljdom i kaparima

Kotleti s povrćem

Začinjene pločice i štapići

Hrono tart tatan

Punjene paprike s orasima

Vidimo se u 10 sati!

Akromegalija-simptomi, dijagnostika i terapijske opcije

Akromegalija je bolest koja nastaje usled prekomerene dugotrajne sekrecije hormona rasta kod odraslih osoba, kod kojih je proces rasta u visinu završen. Prosečno trajanje bolesti pre postavljanja dijagnoze iznosi 5-10 godina. autor: Doc dr Dragana Miljić, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Klničicki centar Srbije, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu Akromegalija se odlikuje promenama u izgledu (pacijent prijavljuje uvećanje šaka, stopala, vilice, usana, jezika i generalno promene crta lica koje postaju grublje, koža deblja, vlažna, pacijent se pojačano znoji), telesnom sastavu, metabolizmu, koštanom i kardiovaskularnom sistemu, sklonošću ka uvećanju i formiranju čvorova u štitastoj žlezdi, polipa u debelom crevu, noćnom hrkanju i prekidima u disanju tokom sna (sleep apnea). Posledice nelečene akromegalije su brojne i značajno skraćuju životni vek ovih bolesnika, naročito ukoliko su prisutni šećerna bolest i povišeni krvni pritisak. Najčešći uzrok ov..

TEŽE JE DOTAĆI DUŠU NEGO TELO: Ljubav nosi drugačije kvalitete od...

Često nam se dopadaju ljudi koji liče na našu primarnu porodicu, najčešće karakterno, a nekada i fizički. Zbog nje se osećamo poletno, nezaustavljivo, željeno, puni smo energije i sve nam lako ide. Po ceo dan mislimo samo na jednu osobu, zamišljamo je u svim situacijama koje proživljavamo, veoma živo maštamo sve dok se ne sretnemo i u realnosti, kada se spajamo s velikim intenzitetom. Strast je dobar pokretač svega, čini da našim venama teče neka vrelija krv nego obično, ubrzava nam misli, a “leptirići” u našem stomaku usplahireno lete kao u roju. “Radije bih umro od strasti nego od dosade” – rekao je Vinsent Van Gog, dok ju je Paulo Koeljo ovako opisao: “Onaj ko je sposoban da oseća, zna da je moguće uživati čak i pre nego što dotakne drugu osobu. Reči, pogledi, sve to sadrži tajnu plesa. Najveće zadovoljstvo nije u seksu, već u strasti. Kada je strast velika, seks dolazi da bi dovršio ples, ali on nikad nije bitan. Onaj ko je zaljubljen vodi ljubav čak i kada to ne radi. Kada se tela..

Polno prenosive bolesti

Polno prenosive bolesti su infektivne bolesti koje se prenose seksualnim putem. Najčešće se javljaju kod mladih, starosti od 16 do 25 godina, što je i logično s obzirom da su mladi ovog uzrasta skloni čestom menjanju partnera kao i uživanju droga i alkohola koji utiču na smanjenje opreznosti pred seksualni odnos. autor: dr Marija Obradović, specijalista ginekologije i akušerstva, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Polno prenosive bolesti mogu biti uzrokovane različitim mikroorganizmima: bakterije, virusi, gljivice, hlamidije, mikoplazme. Poslednjih decenija došlo je do velikih promena u uzročnicima, simptomatologiji, prognozama i lečenju polno prenosivih bolesti. Neke bolesti, poput sifilisa i gonoreje su sve manje zastupljene, dok se beleži porast u zastupljenosti bolesti čiji su uzročnici tek nedavno otkriveni (hlamidija, humani papiloma virus). U Srbiji najzastupljenija polno prenosiva bolest su genitalne bradavice odnosno kondilomi. Dijagnoza polno prenosive bolesti se vrlo..

Karcinom prostate