Friday, September 18, 2020
Numerologija

Numerologija

TAROT
TAROT
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Tarot, taro ili tarok (franc. Le Tarot, ital. Tarocchi) ilustrovani je špil karata, nastao sredinom 15. veka u zapadnoj Evropi. Prvobitno je osmišljen kao špil za igranje društvenih igara. Između ostalih, njime se igraju tarokini, tarok, taro i kenigrufen. Od 18. veka tarot počinje da se koristi i za predviđanje sudbine. Vremenom je zauzeo široku primenu u okultizmu.

Broj karata u špilu varirao je od zemlje do zemlje. Danas špil obično obuhvata 78 karata koje se dele na veliku i malu arkanu. Velika arkana sastoji se od 22 karte koje su numerički poređane od „Lude” (označena nulom) do „Univerzuma” (označenog brojem 22). Mala arkana ima 56 karata i one su podeljene na četiri grupe: mačeve. pehare, dinare i štapove. Svaka od ovih grupa sastoji se iz 14 karata – četiri dvorske karte (kralj, kraljica, vitez i paž) i deset karata numerički poređanih od jedan do deset. Najpoznatiji špilovi tarota za gatanje su Marsejski i Rajder-Vajtov špil, ali su danas na tržištu prisutni različito dizajnirani špilovi. Okultisti veruju da se tarot: …služi jezikom simbola – jezikom nesvesnog koji nam, ukoliko mu pravilno pristupimo, može otvoriti skrivene odaje naše duše. Um koji se bavi tarotom razotkriva značenja koja često ne mogu biti jasno definisana u svetlu i svetu razuma. Tarot tako spaja čovekovu realnost s realnošću duha, povezujući različite nivoe stvarnosti i otvarajući nam vrata kroz koja ranije nismo mogli prolaziti.”[1] Ne postoje nikakvi naučni dokazi da se tarotom može predvideti budućnost.

Istorija

Prvi sačuvani špilovi tarota potiču iz 15. veka i služili su za igranje društvenih igara. Tek od 18. veka zabeleženi su prvi slučajevi predviđanja sudbine uz pomoć špila. Vremenom, pojedini okultisti su postavili hipotezu po kojoj su Templari preuzeli ove simboličke pločice od tajnog bratstva Druza u Libanu. Tarot započinje sa egipatskim piramidama, put ga vodi preko Balbeka, Akre sve do Pariza, stecišta reda Templara. Kristijan Pitoa, bibliotekar u Ministarstvu obrazovanja (u vreme vladavine Napoleona), napisao je da su najveće naučne tajne bile ugravirane na malim tablicama tarota. Sam naziv „Nabi“ otkriva proročku dimenziju tarota. Ovakve tvrdnje o staroegipatskom i templarskom poreklu tarota nisu utemeljene na naučnim činjenicama i zvanična istorija ih odbacuje.

Mnogi ljubitelji ezoteričnih znanja, pa i Jungu,[traži se izvor]. smatraju da je ključ enigme tarota sadržan u dvadesetprvoj karti, karti Svet ili Univerzum. Poslednja karta, XXI – Svet, ima „glavne“ znake Zodijaka – Vodoliju, Škorpiju, Lava i Bika u četiri ugla karte u liku Ribe, Orla, Lava i Bika, koji su bili dobro poznati Egipćanima. Karta uspostavlja istorijsku vezu sa Egiptom. Sfinga je bila naslikana na starim freskama u ljudskom liku, sa telom bika, nogama lava i krilima orla koji korenspondiraju sa četiri Zodijačka znaka karte Univerzum, ova „kosmička“ karta sa zodijačkim znacima i slikama Isusa, Univerzuma ili Kosmičke Majke predstavlja i astrološko značenje tarota. Zodijački krug predstavlja četiri elementa u njihova tri stanja: Rađanje ili početak evolucije, kulminaciju i pad ili involuciju. Znakovi vatre, zemlje, vazduha i vode koji se rađaju sa Ovnom, Bikom, Blizancima i Rakom kulminiraju u Lavu, Devici, Vagi i Škorpiji, a kreću se u smeru pada sa Strelcem, Jarcem, Vodolijom i Ribama.

U delu La Monde Primet (1773-1783) Antione Court de Gebelin, sa Kraljevske Akademije u Rošelu, poziva se na staru egipatsku knjigu koja je spašena iz požara u aleksandrijskoj biblioteci u vreme Cezarove invazije na Egipat. „Ona sadrži njihovo učenje o neprestanom preobražaju ličnosti i prirode. Ova knjiga dnevnog Egipta jeste drevna i za tarot, koji mi imamo u kartama, samo što mi u kartama umesto sfinginog lika stavljamo lik Papese. Ime Tarot se dovodi u vezu sa Istokom, gde je Visoki Sveštenik u drevno doba bio pripadnik državnog kulta.“

Antonio Dragoni pisao je, 1814. godine da je Pitagora preneo egipatsku okultnu doktrinu i pretočio je u tarot. Ako se ne broji karta Luda, sa brojem 0, ostaje u tarotu 77 karata, dakle 11h7. Tih 77 karata su podeljene u dve grupe – 3×7=21 karta sa simbolima ili Velika Arkana i 8h7=56, Mala Arkana.

Elifas Levi je objavio 1856. godine knjigu „Dogma i ritual visoke magije“ u kojoj dovodi u vezu slova hebrejske azbuke sa kartama Velike Arkane, a povezao je i 4 boje sa pentagrama i simbolici istinitog imena Božijeg.

Mek Gregor Maters 1888. godine u knjizi „tarot“ navodi nekoliko anagrama za reči Taro:

  • Tora – Zakon na hebrejskom
  • Troa – Vrata na hebrejskom
  • Rota – Točak na latinskom
  • Orat – Govor, moliti, hvaliti na latinskom
  • Taor/Taur – Egipatska boginja tame
  • Ator/Athor – Egipatska boginja radosti – Hathor

Martiano da Tortona u svom tekstu koji je napisan 1418. godine tvrdi da su se karte za igranje pojavile u Evropi negde oko 1377. godine, a Tarot karte 40 godina kasnije. On napominje da su te karte bile, u simboličkom smislu povezane sa Grčkom mitologijom, i da su se na kartama nalazili crteži Grčkih božanstava.

U drugim umetnostima

Tarot, taro ili tarok (franc. Le Tarot, ital. Tarocchi) ilustrovani je špil karata, nastao sredinom 15. veka u zapadnoj Evropi. Prvobitno je osmišljen kao špil za igranje društvenih igara.

NUMEROLOGIJA

Numerologija je nauka o brojevima u okultnom smislu, i načinu na koji se oni manifestuju kroz osobine i talente, koji su deo kosmičkog plana. Svaki broj ima numeričku vrednost koja odgovara određenoj kosmičkoj vibraciji.

Zbir brojeva iz datuma rođenja i zbir numeričkih vrednosti slova iz imena i daju određenu, specifičnu vibraciju. Ovi brojevi nam mnogo otkrivaju o karakteru, životnoj svrsi, motivima i talentima određene osobe.

Eksperti za numerologiju mogu lako odrediti koje je vreme najbolje za važne poteze u životu. Numerologija se koristi da bi se odredilo kada investirati nešto, kada stupiti u brak, kada krenuti na put, kada promeniti posao i kada se preseliti…

Numerologija se trudi da ukaže ljudima na njihove dobre i loše strane i da ih posavetuje kad je reč o izbegavanju loših navika koje im stvaraju životne probleme.

Izvodi ih iz mraka, koji je posledica nepoznavanja uticaja planeta na njihov život. Uči ih kako da postupaju s tim uticajima pomoću boja i kristala.

Numerologija je od svih okultnih veština možda najjednostavnija za razumevanje i upotrebu. Sve što vam je potrebno jeste datum rođenja i ime i prezime neke osobe kako biste otkrili sve tajne koje kriju brojave.

U numerologiji se koristi jedanaest brojeva: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11 i 22. Veći brojevi koji se dobijaju sabiranjem cifara iz datuma rođenja ili imena i prezimena se svode na jednocifren broj ili na “master” brojeve 11 i 22. Svaki od ovih brojeva govori o određenim karakteristikama.

Master brojevi su jedini izuzetak od svođenja broja na jednu cifru. Smatra se da su oni “intenzivnije” verzije jedne cifre na koju bi se sveli (dvojke i četvorke). Ovi brojevi govore o potencijalu za velikim znanjem i/ili postignućima u lošim i stresnim uslovima. Kod većine ljudi, ovi brojevi se manifestuju na mnogo praktičnijem i opipljivijem nivou, tako da u suštini postaju isto što i jedna cifra.

Prva konsideracija u numerologiji je datum rođenja. Taj datum (dan, mesec i godina rođenja) se koristi da se izračuna ono što se naziva brojem životnog puta i još nekoliko drugih datuma u numerološkom tumačenju.

NumerologijaPitagora je govorio, da je čitav svemir izgrađen na brojevima, i da sudbina i karakter svakog od nas podleze tačno uređenim zakonitostima. A početak godine donosi u manjoj ili većoj meri nadanja o nekim novim i lepšim danima, za koje priželjkujemo da će nam biti ispunjeni većim uspehom ili srećom. Postoji popularna astro-numerološka metoda koja omogućava da na relativno lak način zavirimo u budućnost ili u susret nekim lepšim danima, koji nagoveštavaju ostvarenje naših želja i snova. Uz želju za afirmacijom i saznanjem, radoznalost je uvek poželja kao novi ili dodatni podsticaj.

Da biste saznali svoje potencijalne mogućnosti i tendencije, saberite svoj dan, mesec i godinu rođenja, sa brojem koji predstavlja zbir za tekuću godinu, a zatim, svedite ukupni rezultat na jednocifreni broj.

Primer: ako ste rođeni 01. aprila, 1970. (01/04/1/9/7/0), prvo saberite 1 + 4 + 1 + 9 + 7 + 0 = 22, a zatim 2 + 2 = 4. Na kraju, ukupni razultat sa brojem za godinu npr. broj 3.
4 + 3 = 7. Dakle, npr. 2019. godina, za osobu koja je rođena 01.04.1970. je u znaku broja 7.

Kada izračunate vaš broj, pogledajte njegovo značenje:

1

Ukoliko je Vaš broj jedan Vaš život karakteriše potreba za ličnom ispunjenošću, nezavisnost i individualnost. Ključne reči za pripadnike ovog broja su sticanje, inicijativa, nezavisnost, vođstvo i individualnost.

Kao pripadniku ovog broja, svrha Vašeg života je sticanje istinske nezavisnosti. Veoma je važno da naučite da se oslanjate na sebe i da dozvolite svojoj jedinstvenosti da se istakne. Ne bi bilo dobro ukoliko biste se našli u životnim okolnostima gde je potrebno da zavisite od drugih. Mnoge osobe ovog broja bore se tokom života da postignu idealno životno okruženje. Vi nikada nećete biti nečiji pratilac, barem ne zadovoljan. Ceo život ćete težiti nezavisnosti. Ukoliko ovo prepoznate kod sebe bićete zadovoljniji.

Jednom kada postignete nezavisnost sledeći korak Vas kao rođenog u ovom broju je preuzimanje vođstva. Mnogi političari, direktori velikih kompanija su rodjeni u ovom broju. Jednom kada postignete slobodu vođstva, Vaša kreativnost i inovativnost će nabujati. Vaša vera u sebe i svoje sposobnosti omogućiće Vam da vodite sa strašću i sigurnošću. Drugi će učiti od Vas i biti spremni da Vas prate. Oni će biti zadovoljni Vašim vođstvom s obzirom na Vašu strpljivost i hrabrost za promovisanje svojih ideja.

2

Ukoliko ste rodjeni u ovom broju vrlo je verovatno da će Vaš život biti okarakterisan kroz Vašu produktivnu interakciju sa drugima. Imate snažan osećaj za pravdu i imate sposobnost da držite stvari u ravnoteži u odnosima sa drugim ljudima. Ključne reči za rođene u ovom broju su saradnja, posredovanje, uvažavanje drugih, partnerstvo i prilagodljivost.

Kao pripadnik ovog broja, Vi ste izuzetno osećajni i prilično brinete za druge. Vi se trudite da u drugima vidite ono najbolje i želite im najbolje. Dok god budete pazili da ne budete prevareni i pazili na sebe dotle ćete Vi moći pozitivno da utičete na živote drugih. Verujte svom osećaju što se drugih tiče i proverite sve. Bolje sprečiti nego lečiti. Vi ste neko koga treba imati u blizini u kriznim situacijama, Vaš zdrav razum i stabilna priroda su od velike pomoći.

3

Ukoliko pripadate ovom broju Vaš životni put karakteriše neprestana potreba za izražavanjem. Ovo može biti govornoj formi ili pak umetničkoj. Obično osobe rođene u

ovom broju obično imaju sklonost ka umetnosti. Ovo može biti slikarstvo, unutrašnja dekoracija, pisanje, muzika, gluma ili sve to zajedno.

Na vrhu liste Vaših užitaka je uživanje u društvu kreativnih ljudi koji misle isto kao Vi. Osobe rođene u ovom broju su generalno prijatni i druželjubivi. Odlični ste kao prijatelj. U Vašem domu svako se oseća kao kod kuće. Ključne reči za ovaj broj su izražajnost, verbalizacija, druželjubivost, uživanje u životu, umetnost i putovanja.

Kao pripadnik ovog broja imate sklonost da budete zabavljač, bilo u širem ili užem krugu ljudi. Vi ste od onih sjajnih, harizmatičnih ljudi punih optimizma. Retko kad vas nešto može spustiti. Neuspeh je samo još jedna od neizbežnih stvari u životu, ali Vas neće pokolebati u Vašim namerama. Ovakav stav i ljubav prema životu mogu mnogo pomoći osobama rođenim u ovom broju što se tiče njihove kreativne strane.

4

Ukoliko je Vaš numerološki broj četiri, čvrsto se povezani sa elementom zemlje iz kojeg crpite snagu i dubok smisao za realnost. Četvorka može biti viđena kao temelj našeg društva sa svojim urođenim osećajem posvećenosti, vrednog rada i nadmoćnosti.

Oni kojima je četiri numerološki broj su uglavnom osobe od najvećeg poverenja, praktične, sa nogama čvrsto na zemlji. Organizacija i planiranje dolazi sa lakoćom. Usredsređena četvorka nikada neće ostaviti posao nedovršen. Ključni kvaliteti za osobe rođene pod numerološkim brojem četiri su red, uslužnost, smirenost, stabilan rast, borba protiv svih vrsta ograničavanja.

Uobičajeno je za ostale da ne razumeju četvorku, naročito kada je u pitanju upornost. Osoba rođena pod numerološkim brojem četiri može imati neograničenu volju. S vremena na vreme mogu biti opsesivne i nepopustljive, čak i kada nisu u pravu.

5

Ako je Vaš numerološki broj pet, osećaj ljubavi i avanture verovatno će biti veoma izražen kod Vas. Petice su veoma društvene osobe koje uživaju u društvu zabavnih i srdačnih ljudi, nasuprot ozbiljnim filozofskim razgovorima. Prosečan pripadnik ovog broja običnio ne brine za sutra i uživa u trenutku. Kako god nekome od njih smeh bio izbor, mnogi pripadnici ovog broja su okupirani pronalaženjem smisla života.

Osobe rođene pod numerološkim brojem pet su obično veoma raznovrsne i progresivne. Sloboda i nezavisnost su od najvećeg značaja. Kao petica, želećete da koračate kroz život potpuno nekontrolisano i mrzećete rutinu. Vaša potreba za podsticajem i avanturom neće

tolerisati ponavljanje i dosadan posao. Ključne kvaliteti ovih osoba su društvenost, ekspanzivnost, vizionarski duh, avanturizam, konstruktivna upotreba slobode.

6

Ako je Vaš numerološki broj šest, osećaj odgovornosti verovatno će biti veoma istaknut za Vas. Osobe rođene pod ovim brojem smatraju se najpitomijim od svih brojeva,a životni put im je povezan sa učenjem iz raznih primera. Ovo preuzimanje odgovornosti obično znači da su oosobe rođene pod numerološkim brojem šest uvek tu da pomognu drugima na bilo koji mogući način. U stvari morate da se osećate korisnim da biste istinski bili srećni.

Oni koji su rođeni pod numerološkim brojem šest obično su veoma fleksibilne osobe i mogu da uspostave komunikaciju bez obzira na generacijski jaz. Šestice su idealisti i obično su poznate po tome da im je mudrost, razumevanje i balans kamen temeljac za preuzimanje odgovornosti na najbolji mogući način.

7

Ukoliko je Vaš numerološki broj sedam, dubokoumnost i sposobnost za sticanje znanja iz gotovo svega će biti nešto što će Vas pratiti još od rane mladosti. Sedmica se smatra najduhovnijim brojem i kvaliteti kao što su intuicija su naročito izraženi.

Osobe rođene pod numerološkim brojem sedam su obično miroljubive, mirne i odane. Kao broj sedam, možda nećete imati puno prijatelja, ali one koje steknete će sigurno biti pravi. Kao prijatelji ste veoma milostivi i brižni. Vrlo često bićete u mogućnosti da nepogrešivo otkrijete ukoliko neko želi da Vas prevari. Balansiranje između vremena koje provodite sa drugima i vremena koje Vam je potrebno da budete sami u svojim mislima je od suštinskog značaja za Vas.

8

Ukoliko je Vaš numerološki broj osam, potraga za novcem i statusom biće veoma izražena kod Vas. Ove osobe su često najmoćnije, samouverene i uspešne u materijalnim stvarima.

Osmica kao ličnost često ima tendeciju da bude nezavisna, konkurentna, praktična i prisilna kada je potrebno. Upravljanje poslovima, sobom i svojim okruženjem prilično je jednostavno za ove osobe. Kao rođeni pod ovim brojem imate izuzetan potencijal za stvaranje i razvijanje ideja sa tendencijom ka njihovom realizovanju. Ključne reči i

kvaliteti za osmicu su praktičnost, orijentisanost, stremljenje ka moći i materijalnim ciljevima.

Uobičajeno je za osobe rođene pod numerološkim brojem osam da imaju malo ili nimalo vremena za snove i vizije. Sa nogama čvrsto na zemlji verovatnije je da će se baviti realnim stvarima koje ih okružuju. Ovo može da iskomplikuje odnose, ako drugi nisu svesni ili ne žele da prihvate njihovu prirodu.

9

Osobe rođene pod numerološkim brojem devet su najveći filozofi među brojevima. Težnja da održite uzvišen položaj koji poseduje određene odgovornosti biće veoma izražena kod Vas. Milosrđe i odustajanje od materijalnih dobara za opšte dobro može da bude redovna pojava kod ovih osoba.

Devetka kao ličnost ima tendenciju da bude pouzdana i časna osoba bez predrasuda i sa dubokim saosećanjem prema manje srećnim ljudima. Vođeni željom da stvari učine boljima, devetke će Vam pomoći na bilo koji mogući način.

Sa takvim intenzitetom emocija, uobičajeno je da devetka pronađe svoj mir kroz umetničke i književne oblasti. Angažovanje u ovim aktivnostima daje snagu i balans devetkama za emotivno blagostanje. Osim toga društvene aktivnosti su veoma važne za ove osobe tako da će tendencija da budu dobro prihvaćene i da imaju puno prijatelja biti veoma izražena.

11

Dobre vibracije povezane sa duhovnošću su karakteristike za osobe rođene pod numerološkim brojem jedanaest. Ove osobe su pune razumevanja, a isto tako će vrlo rado podeliti svoje znanje sa Vama. Kao pripadnik ovog broja Vi ste predodređeni za funkcionisanje na višem duhovnom nivou.

Osobe rođene pod numerološkim brojem jedanaest imaju tendeciju da budu veoma interesantne uz mnogo stvari koje mogu da ponude ljudima koji ih okružuju. Oni su vizionari, veoma intuitivni, idealisti i izuzetno kulturni. Uobičajeno je videti jedanaesticu u potrazi za smislom života. Puni interesovanja, sa veoma razvijenim društvenim životom ove osobe su odlični slušaoci sa kojima ćete imati mnogo tema za razgovor.

Puni očekivanja kako prema sebi tako i prema drugima. Ponekad su teški za “saradnju” . Uobičajeno je da osobe rođene pod numerološkim brojem jedanaest budu veoma napete i nervozne.

22

Numerološki broj dvadeset i dva je najuzvišeniji i najmoćniji među brojevima. Ovaj broj je izuzetno redak i životni cilj ovog broja ponekad je teško ispuniti.

Dvadesetdvojka je obdarena sa mnogo ovlašćenja i može da dostigne neslućene visine. Ljude rođene pod ovim brojem uglavnom smatraju “velikim graditeljima” pošto od njihovih rezultata mnogi imaju koristi. Rođeni u ovom broju su pokretači u društvu. Oni su lideri i uzori u našem društvu.

Obrazovanje je skoro uvek osnovno sredstvo za dvadesetdvojku da u potpunosti ostvari svoje potencijale. Naoružani ovim, ne postoji ograničenje za njihovu kreativnost. Iako idealisti, ove ličnosti su utemeljene na praktičnosti. Ove osobe su u isto vreme i idealistične i prizemne i praktične. Ne samo što su umešne u razumevanju stvari već imaju i dar primene tih znanja.

Numerologija je nauka o brojevima u okultnom smislu, i načinu na koji se oni manifestuju kroz osobine i talente, koji su deo kosmičkog plana. Svaki broj ima numeričku vrednost koja odgovara određenoj kosmičkoj vibraciji.