Friday, May 24, 2019
Lepota i zdravlje

Lepota i zdravlje

Hijaluronska kiselina – multitasking sastojak preparata za negu kože

Zbog svoje sposobnosti da vezuje vodu, hijaluronska kiselina je nezaobilazan sastojak preparata za negi kože. Međutim, da bi se postigao očekivani efekat neophodno je da hijaluronska kiselina dopre do dubljih slojeva kože. autor: mr ph. spec. Jasmina Jović Novaković Koža, posebno lica najbolji je pokazatelj životnog stila. Preduslov da koža bude glatka i sjajna je zdrava ishrana, fizička aktivnost, dovoljno sna, izbegavanje stresa, alkohola i duvana kao i zaštita od UV zračenja. Međutim, sve ovo ponekad nije dovoljno jer i godine čine svoje pa koži treba pomoći i spolja, korišćenjem odgovarajućih preparata. Koža je sjajna kada je dovoljno glatka da može da reflektuje svetlo a takva je samo koža koja je dobro hidrirana. Kako je koža stalno izložena negativnim uticajima iz spoljne sredine sa jedne strane, a osetljiva je na sve, čak i manje neravnoteže koje se u organizmu dešavaju, lako gubi vlažnost i dehidrira. Problem dehidrirane kože postao je toliko raširen da se svakodnevna nega ..

TEŽE JE DOTAĆI DUŠU NEGO TELO: Ljubav nosi drugačije kvalitete od...

Često nam se dopadaju ljudi koji liče na našu primarnu porodicu, najčešće karakterno, a nekada i fizički. Zbog nje se osećamo poletno, nezaustavljivo, željeno, puni smo energije i sve nam lako ide. Po ceo dan mislimo samo na jednu osobu, zamišljamo je u svim situacijama koje proživljavamo, veoma živo maštamo sve dok se ne sretnemo i u realnosti, kada se spajamo s velikim intenzitetom. Strast je dobar pokretač svega, čini da našim venama teče neka vrelija krv nego obično, ubrzava nam misli, a “leptirići” u našem stomaku usplahireno lete kao u roju. “Radije bih umro od strasti nego od dosade” – rekao je Vinsent Van Gog, dok ju je Paulo Koeljo ovako opisao: “Onaj ko je sposoban da oseća, zna da je moguće uživati čak i pre nego što dotakne drugu osobu. Reči, pogledi, sve to sadrži tajnu plesa. Najveće zadovoljstvo nije u seksu, već u strasti. Kada je strast velika, seks dolazi da bi dovršio ples, ali on nikad nije bitan. Onaj ko je zaljubljen vodi ljubav čak i kada to ne radi. Kada se tela..

Uticaj plastike na zdravlje i životnu sredinu

Osim što predstavlja opasnost za životnu sredinu, plastika i direktno utiče na zdravlje potrošača. Svakog sata se odbaci nekoliko miliona plastičnih flaša širom sveta. Prosečan stanovnik planete od trenutka kada se oslobodi plastičnog otpada, ne razmišlja o tome da će svaki komad plastike potrajati još 500 godina. Drugim rečima, sva plastika koja je proizvedena do sada je još uvek tu, na planeti, i ostaće za narednih 15 generacija naših potomaka. autor: prof. dr Svetlana Stanišić, redovni profesor Univerziteta Singidunum, oblast: ishrana i životna sredina Manje od 10% plastike u svetu se reciklira. U prirodnoj sredini, plastika se razgrađuje pod dejstvom sunčeve svetlosti, ali zbog velike gomile otpada, svetlost dopire samo do površnih slojeva. Ostatak plastike nađe svoj put do reka, mora i okeana, gde se veoma lagano raspada zbog niske temperature vode, a raspadne materije koje nastaju pri raspadu nastavljaju svoje kruženje kroz životnu sredinu. Osim što predstavlja opasnost za živ..

Nij

Cink, čuvar enzima i hormona