Aciklovir mast za herpes, oči, kondilome – upotreba

  Da li već imate iskustva sa bolnim groznicama na licu koje ne možete da podnesete? Aciklovir mast za herpes na usnama može biti rešenje. Ovaj antivirusni lek rešava herpese izazvane različitim virusima. U pitanju je lek koji je namenjen borbi protiv infekcija na koži i sluzokoži. Ovčije boginje, herpes zoster i herpes simplex koji se javljaju na površini kože i sluzokoži, najčešći su oblici virusa koje aciklovir sa lakoćom rešava.

  A kako to izgleda na našoj koži? Od simptoma neprijatnog svraba, preko plikova koji mogu prsnuti, herpes na usnama ili herpes na očima su najčešći. Takođe, neretko se javlja i herpes na genitalijama.

  Zašto se javlja herpes na usnama

  Naš imuni sistem je sposoban da se bori protiv većine virusa, bakterija ili gljivica koje čak prirodno postoje u našem organizmu. Ali šta se dešava kada naiđu periodi u kojima smo izloženi intenzivnom psihičkom ili fizičkom opterećenju, hladnoći, umoru, pa i stresu? 

  U takvim situacijama, imunitet slabi i nije sposoban da odreaguje urođenom odbranom od pomenutih virusa i bakterija. Takav je i slučaj sa herpesom. On se nalazi u našem organizmu i aktivira kada je odbrambena moć našeg tela oslabljena. Ovo znači da se herpes ne može iskoreniti iz našeg organizma.

  Kod nekih ljudi, padom imuniteta, aktiviraju se herpes simplex i herpes zoster

  Herpes simplex se javlja u dva oblika – tip 1 i tip 2. 

  Tip 1 (oralni herpes) je vrlo blagog oblika, pa se najčešće javlja samo kod dece. Ako vas s vremena na vreme muče bolne i ružne bubuljice na usnama, nalik plikovima, tada je reč o ovoj vrsti herpesa. Njegovo prenošenje je veoma lako – čak i dodirom. Da, to upravo znači da vas grljenje i ljubljenje sa dragim osobama može koštati prenošenja ove bolesti, ukoliko su oboleli od herpes simplexa.

  Tip 2 herpes simplexa se javlja isključivo na sluzokoži polnih organa, preko kojih se i prenosi, dakle – polnim odnosom. 

  I pored svih neprijatnosti koje ovi plikovi prate, dešava se da herpes simplex nestane sam, posle desetak dana, najviše dve nedelje. Međutim, svi koji su ga imali, tvrde da je vrlo neprijatan i uporan. Srećom, lečenje je moguće ubrzati pomoću antivirusnog krema, odnosno tableta. 

  Sa druge strane, tu je herpes zoster koji je nešto složeniji po simptomima i posledicama. Zna biti veoma bolan jer ga odlikuju – svrab, peckanje koji zahvataju i deo tela, a tu je i povišena temperatura. Može se pojaviti i na trupu, nogama, zadnjici. 

  Pošto je ovaj virus isti onaj koji uzrokuje ovčije boginje, postoji mogućnost da ga dobijete ukoliko ste nekada preležali pomenute boginje.

  Smatra se da oba virusa svoje prve simptome pokazuju nakon 7 do 10 dana od kontakta sa zaraženom osobom.

  Kod preko polovine svetske populacije, aktivira se neki od pomenutih virusa.

  Pojava ovih virusnih oboljenja na koži može vam smetati samo estetski (svrab, osip, plikovi), međutim neki od njih su toliko složeni da stvaraju ozbiljne bolove. Neki pacijenti su posledice herpes zostera poredili sa “kidanjem kože”. 

  Nije ni čudo što u ovim slučajevima, lekari, pored antivirotika, uvode analgetike i sedative.

  Aciklovir sastav masti  

  Verovatno ćete u prvim fazama oboljenja pokušavati da šminkom “sakrijete” nastale bubuljice na licu, ali herpes se ne leči na ovaj način. 

  Moguće je i da ćete dobiti preporuku za prirodne preparate, ali za brže dejstvo i lečenje složenih oblika herpesa, morate dati prednost lekovima.

  Nakon što smo vas upoznali sa uzrocima i tipičnim simptomima za herpes, hajde da se pozabavimo lekom za herpes – Aciklovir.  

  Koristi se već 40 godina, pa već sigurno imate nekoga u okruženju ko ga koristi ili ga je davno koristio.

  Kakvo to dejstvo ima ovaj lek? Bilo da ćete ga primenjivati u obliku tableta, masti ili kreme, ima svojstvo da blokira procese koji omogućavaju opstanak virusa, pa tako i herpesa na licu ili čak genitalnog herpesa. Pojednostavljeno, utiče na oslabljivanje DNK virusa. Ovaj lek pomaže našem imunom sistemu koji treba da se izbori sa virusima koji postaju aktivni upravo kada nam je imuni sistem u opadanju.

  Mast je bele boje i u svom sastavu sadrži aciklovir, kao i određene propratne supstance. 

  Spada u grupu Antivirotika, a pored nabrojanog, služi i u lečenju mononukleoze.

  Aciklovir mast za usne

  Antivirusna mast, koja se pokazala izuzetno uspešnom u rešavanju problema sa herpes simplexom na usnama je – Aciklovir mast. 

  Ukoliko vam se crvene bubuljice pojave na gornjoj ili donjoj usni (oralni herpes), tada je neophodno tretiranje aciklovirom u obliku masti. Ovu virusnu pojavu prati peckanje, svrab i bol, pa ćete jedva čekati da tretirate zahvaćeni deo usana. Najbolje bi bilo da odreagujete na samom početku infekcije, kada samo osećate peckanje. Kasnije, kada se pojavi grozdast izdanak, lečenje traje nešto duže, pa morate biti strpljiviji.

  Nanošenjem tankog sloja ove masti i to po nekoliko puta dnevno, dovodi do zalečenja za 4 do 10 dana. 

  Ono što je posebno zanimljivo kod masti za usne, je to da su se proizvođači ovog leka dosetili da budu praktični i diskretni u primeni terapije za herpes na usnama. Potražite u apotekama aciklovir mast za usne u obliku stika. Osim što će vam minimalo zauzeti mesta u tašni, ovim stikom ćete vrlo suptilno nanositi lek na svoje usne. Praktično, zar ne?!

  Aciklovir mast za oči

  Aciklovir mast se pokazala učinkovitom i za herpes na očima. Ovu vrstu herpesa karakteriše neugodno mesto na kom se pojavljuje, pa samim tim i simptomi koji ga prate. Može se pojaviti na donjem ili gornjem kapku, pa tako uticati na neprijatno suzenje očiju, pojavu otoka i bola. 

  Sa terapijom treba započeti što pre, kako bi se simptomi što pre smanjili. Mast za oči se nanosi po nekoliko puta dnevno i to do 10 dana najviše.

  Higijena ruku je ovde jako važna. Pomenutu mast za usne i oči, obavezno nanosite čistih ruku, vodeći računa da ne dodirujete druge delove lica ili tela, dok tretirate žarište herpesa. Takođe, ova mast je namemenjena samo za nanošenje na kožu, odnosno sluzokožu treba izbegavati. Ukoliko bi se desilo da nanesete mast u unutrašnjost usta ili vam upadne u oko, mlakom vodom obilno isperite usta, odnosno oko.

  Preporuka je da, ukoliko posle 10 dana terapije, ne dođe do povlačenja simptoma herpesa, obavezno posetite lekara.

  Mast za kondilome i genitalni herpes

  Kako smo već spomenuli, herpes se može pojaviti i na sluzokoži polnih organa kod muškaraca i žena. Takva vrsta herpesa se zove genitalni herpes i zna biti veoma neprijatan. Karakterišu ga plikovi u unutrašnjosti vagine kod žena, odnosno na polnom organu kod muškaraca.

  Ukoliko se suočite sa ovom vrstom herpesa, ali i polnih bradavica – kondiloma, lekar će vam najverovatnije za lečenje preporučiti – aciklovir mast za genitalni herpes i kondilome. A vrlo je moguće i tablete. Naravno, dužinu trajanja terapije, odrediće lekar prema ozbiljnosti i zahvaćenosti polnih organa ovim virusom. Najčešće traje desetak dana i ponavlja se po potrebi, s obzirom da se ove polne bolesti mogu ponovo javiti. 

  U slučaju kondiloma, nekada ni aciklovir nije uspešan, već se mogu ukloniti samo lekarskom intervencijom.

  Aciklovir mast u trudnoći da ili ne

  Možda imate dilemu – da li da koristim ovaj lek u trudnoći? Trudnice i dojilje bi trebalo da budu oprezne ukoliko razmišljaju o korišćenju ovog antivirusnog leka. Čak i ako mislite da ste u drugom stanju, obavezno recite svom lekaru pre započinjanja terapije. 

  Iako dosadašnja istraživanja ne pokazuju direktnu vezu između upotrebe ovog leka i negativnih posledica na plod, obavezno pitajte svog lekara. Samo sa njegovom preporukom i uz konsultacije, moguće je koristiti aciklovir u trudnoći. Isto važi i za  dojilje. Pokazalo se da čak i majčino mleko može sadržati tragove ovog antivirusa, ukoliko je majka na trenutnoj terapiji.

  Svi koji su stariji od 65 godina ili imaju problema sa funkcijom bubrega, takođe bi trebalo da budu oprezni kod ove terapije.

  Mast aciklovri neželjena dejstva i nuspojave

  Da li vam se desilo da odreagujete alergijom na neki lek? Kao i u slučaju svakog leka koji prvi put koristite, obratite pažnju da li se nakon prve doze javlja neka alergijska reakcija, kao na primer – osip, svrab, povišena temperatura ili oticanje delova tela. U tom slučaju, odmah odreagujte odlaskom kod lekara.

  Mogućnosti, da vam aciklovir izazove neželjena dejstva, su minimalne. Ipak, može vam se desiti da imate mučnine, glavobolju, bolove u stomaku, proliv, nesvesticu ili osip. Ovo su ujedno i najčešće neželjene reakcije, dok u veoma retko može da se desi da otežano dišete, otiču vam usne, jezik ili grlo. 

  Strogo se pridržavajte prepisane terapije, a to znači da ne kombinujete druge lekove, kreme i losione sa ovim lekom. Bar ne bez znanja i preporuke vašeg lekara.

  Iako je svima nama poznato da se, prilikom upotrebe lekova ne sme koristiti alkohol, važno je napomenuti i u ovom slučaju. Alkohol ovde utiče na slabljenje imuniteta, zbog kojeg je i došlo do aktiviranja virusne infekcije.

  Doziranje tokom dana

  Kao što smo već naveli, u zavisnosti od toga koliko je herpes složen, moguće je da ćete tablete piti u razmaku od nekoliko sati. 

  Zanimljivo je da će vam se samo 20% ovog leka resorbovati u organizmu, a ostatak će se izbaciti putem bubrega.

  Terapija može trajati 5 dana i duže, u skladu sa brzinom oporavka kože ili sluzokože.

  U svakom slučaju, doziranje aciklovir masti i tableta,  prepustite lekaru. Nakon pregleda i procene stanja kože ili sluzokože, odrediće terapiju i dužinu trajanja. 

  Aciklovir mast cena i gde nabaviti?

  Ovaj lek je vrlo pristupačan, jer se aciklovir bez recepta može nabaviti u svakoj apoteci. 

  Ukoliko vam je za terapiju potrebna mast ili krema, tubu od 50 ml ćete platiti oko 500 dinara

  Za terapiju tabletama, biće potrebno da izdvojite približno 1.000,00 dinara za 200 mg tableta.

  Uz aciklovir, postoje još dva leka koja se najčešće preporučuju za lečenje virusa herpesa. Međutim, istina je da se ni ne mogu u potpunosti zalečiti. Dok lekari ne otkriju rešenje za trajno oslobađanje organizma od ovih virusa, preostaje nam da se oslonimo na ovaj lek koji se pokazao efikasnim u saniranju posledica pomenutih virusa.

  Kakva su iskustva sa Aciklovirom

  Aciklovir mast i tablete su se pokazali kao odlična terapija ili deo terapije u virusnim infekcijama povezanim sa herpesom. Puno ljudi tvrdi da simptomi hepes simplexa nestaju čak za jedan dan. Najveći uspeh ovog antivirusnog leka je baš kod oralnog herpesa. Svakako, naglašavamo vam da svoj najveći uspeh ovaj lek ostvaruje kada se primeni u prvim fazama nastanka infekcije, tj. kada se oseća samo žarenje na usnama.

  Međutim, kako ove infekcije nastaju kao posledica pada imuniteta, trebalo bi poraditi na njegovom jačanju. Kvalitetna ishrana, obogaćena vitaminima i mineralima, osnov je za jak imunitet i nemogućnost da ovi virusi postanu pretnja po vaše zdravlje.