Adiejev sindrom – uzroci, simptomi i liječenje

Adiejev sindrom je iznimno rijedak neurološki poremećaj koji utječe na zjenicu oka i autonomni živčani sustav. Od Adiejevog sindroma oboli jedna osoba na 20 000 i najčešće se pojavljuje kod osoba starosti od 25 do 45 godina. Sindrom češće pogađa žene nego muškarce.

Adiejev sindrom

Uzroci Adiejevog sindroma

Adiejev sindrom je idiopatska bolest, što znači da joj se najčešće ne zna točan uzrok – no pretpostavka je da simptome uzrokuje upala ili oštećenje živca u cilijarnom gangliju koji se nalazi odmah iza oka. Do upale ili oštećenja može doći zbog:

Optical Express

  • Autoimunog poremećaja
  • Infekcije
  • Komplikacije nakon operacije
  • Tumora
  • Traumatične ozljede

Zbog oštećenja živčanog sustava također može doći gubitka određenih dubokih refleksa. U rijetkim slučajevima, Adiejev sindrom može biti genetski naslijeđen od roditelja.

Simptomi Adiejevog sindroma

Najčešći simptom Adiejevog sindroma je promjena u širini jedne od zjenica. Zdrava zjenica postaje manja ili veća ovisno o svjetlosti, a do promjene u veličini dolazi vrlo brzo kako bi čovjek vidio u različitim svjetlosnim uvjetima. Kod osoba s Adiejevim sindromom, zjenica tu radnju ne čini točno. Najčešće ostane proširena bez obzira na svjetlosne uvjete.

Ljudi s Adiejevim sindromom to ne primjećuju, samo nekolicina oboljelih primjeni promjenu u kvaliteti vida ili problem s dubinskim vidom, dok nekima vid samo postane osjetljiviji na svjetlost.

Adiejev sindrom se najčešće zadrži na jednom oku, no u nekim slučajevima s vremenom pređe i na drugo.

Gubitak ili slabljenje određenih dubokih refleksa je također jedan od simptoma – osobe s Adiejevim sindromom češto neće reagirati na poznati test refleksa u kojem pacijent dobije lagani udarac ispod koljena.

Problem je da nijedan od navedenih simptoma nije lako uočljiv ni primjetan bez detaljnijeg promatranja ili pregleda. Pošto je Adiejev sindrom rijetka bolest, postavljanje točne dijagnoze može potrajati, a uključuje proučavanje povijesti bolesti te genetike pacijenta.

adijev sindrom

Liječenje Adiejevog sindroma

Sam proces liječenja ovisi o simptomima koje oboljela osoba ima. Problemu sa širenjem zjenica određene kapi mogu pomoći, dok su oboljelima s jačim simptomima potrebne dioptrijske naočale.

Ukoliko oboljeli imaju problema s refleksima, oni su najčešće trajni i neizlječivi.

Adiejev simptom je rijetka bolest koja, na sreću, nije opasna. Može ometati u svakodnevnim aktivnostima, no ni u kojem slučaju ne predstavlja veću opasnost. Postoji mogućnost da se s vremenom vid pogorša, no samo u 20% slučajeva simptom pređe na drugo oko. 

Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Read More