Ako gubite kilograme, doručak nije važan

Ako ste od onih koji žele da izgube kilograme, doručak nikako ne bi trebalo da vam bude najvažniji obrok dana, piše njujorški Medikal dejli.

Tekst koji potpisuje stručnjak za korektivno vežbanje, funkcionalno kretanje, rehabilitaciju i fitnes ishranu Džeri Dženesis objašnjava tri ključne stvari važne za mršavljenje.

Ujutro, kada se probudimo, naš organizam je tokom noći gladovalo, čisteći se od endotoksina i probavnog otpada od večernjeg obroka. Nivoi insulina su na minimumu i to je idealan trenutak da počne sagorevanje masnoće. Cilj je da organizam počinje da koristi uskladištenu energiju, a to je uglavnom mast.

Ako se probudite ujutro i krenete sa tipičnim doručkom, pecivom, bananama, sokom od pomorandže, jogurtom, žitaricama… insulin počinje naglo da raste i zaustavlja proces sagorevanja masti. Umesto da vam dan počne trošenjem uskladištene energije, organizam će koristiti ugljene hidrate koje ste upravo jeli.

Ako radite od devet do pet, možda nemate vremena da vežbanjem potrošite ugljene hidrate koje ste ujutro uneli, pa organizam skladišti energiju za kasnije. Dodatno, jutro bogato ugljenim hidratima može da dovede do pada energije tokom radnog dana, a često i do stalne želje za slatkišima ili nekom grickalicom.

Da li to znači da treba da preskočite doručak? Zavisi šta vam je cilj.

Ako ste sportista ili planirate intenzivnije vežbanje ujutro, morate da pojedete doručak u kome ima proteina, organskih žitarica i voća.

Ako vam je cilj gubitak na težini, dan započnite vodom, čajem ili kafom da biste sprečili jače lučenje insulina, kada znamo da je gubitak masti hormonalna stvar. Ako imate plan da smršate, jedite proteinski doručak i voće niskog glikemijskog indeksa: jabuke, kruške ili šljive.

Proteini usporavaju probavljanje šećera, što će pomoći da nivoi insulina budu stabilni.

Doručak nije najvažniji obrok dana i zavisi od toga šta želimo da postignemo. Kada se probudimo, nivoi insulina su najniži pa je to idealan trenutak za početak sagorevanja masti. Kada pojedete doručak bogat ugljenim hidratima, lučenje insulina se pojačava, a hormoni iz nataložene masnoće opadaju.

Kalorije su i dalje važne kod gojenja i gubitka masnoća, ali zato iskoristite prednost jutra da biste postigli potrošnju masti a glavne obroke jedite nešto kasnije, navosi se u tekstu.