“Ako nas virus ponovo ne prevari, staćemo mu za vrat do…”

Tanjug

Virusolog Ana Gligić kaže da se mnogo puta prevarila dajući ocene o koronavirusu, ali dodaje da ćemo, ako nas virus ponovo ne prevari i ne dođe do velikih mutacija, do polovine jula, na neki način, stati ‘za vrat’ ovom virusu.

– Ja uvek prognoziram po onome što znam iz iskustva proučavajući viruse, ali virus nas nekad prevari. Sada se govori da će i Srbija imati neki svoj soj, to je previše, svaka zemlja hoće da ima svoj soj – kaže Gligić.

Doktorka objašnjava razlike između velikih i malih mutacija.

– Na kom delu RNK će doći do promene je pitanje, a mutacije zavise od klime, zagađenosti, pesticidi, itd… Ako se mutacije dese na delovima koje su beznačajni, onda su mutacije male. Ako se dese na delu koji je odgovoran za stvaranje antitela, S protein, onda i male mutacije mogu da dovedu do velikih promena. Ako se više mutacija udruži, onda su veće promene u broju zaraženosti i broju umrlih, a mi imamo visok broj zaraženih – kaže doktorka.

Ona dodaje da sada imamo visok broj zaraženih, visoku smrtnost i teške kliničke slike.

– To znači da se nešto promenilo. Ja sam rekla da nam je engleska varijanta došla prošlo leto, ali nismo imali dokaze za to. Za svet su važna područja Italije, Španije, Balkana, zato su dolazili Kinezi i Rusi, da pokupe dragocene materijale – navodi doktorka Gligić.

Govoreći o novim epidemiološkim merama Kriznog štaba, Ana Gligić kaže da se njeno mišljenje možda malo razlikuje, ali da ona smatra da mere „pusti-kreni“, ne daju rezultat.

– Dojadilo je to zatvaranje, mere su rigorozne i posle godinu i više dana. Posebno nama koji smo se bavili virusima, predviđali smo nesto drugo, još ne znamo sve o koronavirusu. Jedini spas, rekla sam na početku, što pre vakcinacija pa će ovo biti sezonska bolest. Govorila sam i da se ne zatvaraju škole i fakulteti, da život ne sme da stane. Epidemiolozi pokušavaju da vrate život u normalu, važno je i kako se čovek oseća. Moramo se pridržavati mera, da nosimo maske jer svaki vakcinisani može da bude prenosilac virusa – navodi doktorka.

Kada je reč o vakcinaciji u Srbiji, Gligić kaže dabi onda, gledajući redove, otvorila još punkotova, jer je to način da se zaustavi epidemija.

– Što više revakcinisanih, ali nijedna vakcina ne štiti 100 odsto, to smo ponovili mnogo puta. Zdravstveni radnici su umorni, iscrpeljeni radom od jutra do sutra. Ja se nadam da država radi ono što misli da je najbolje. Imali smo utakcime, izbore, skupove, sve je to uticalo da se situacija ovako razvija, ne samo kod nas već i celom svetu – kazala je Gligić.

Doktorka je govorila i o svom iskustvu u borbi protiv koronavirusa i kako se ona zarazila.

– Nisam sigurna, ali mislim da sam se zarazila od učenika gimnazije, koja je pored moje kuće ili kada sam prolazila pored njih. Niko u mom okruženju nije oboloeo od korone. Ja sam revakcinisana, a kada mi je bilo toliko loše pozvala sam Hitnu pomoć. Posle snimanja i laboratorije su mi rekli da imam koronu, iako sam ja mislila da imam reakciju na revakcinaciju, pošto imam autoimunu bolest. Trinaest dana sam provela u bolinici „Dragiša Mišović“, čudila sam se energiji osoblja i klanjam im se.