Alergijski i virusni konjunktivitis: koja je razlika i kako ih liječiti?

Alergijski i virusni konjunktivitis česta su stanja. Na pitanja koja je razlika između njih i kako ih liječiti odgovara dr. Anđela Jukić.

Alergijski i virusni konjunktivitis – koji su simptomi?

Crvenilo, suzenje, pečenje i svrbež očiju su simptomi koji se javljaju kod oba ova oblika konjunktivitisa. Kod alergijskog konjunktivitisa dominantan simptom je svrbež koji zahvaća oba oka, često uz vodenastu sekreciju iz nosa.

Kod virusnog konjunktivitisa bolest počinje jednostrano, a nakon nekoliko dana može, ali i ne mora biti zahvaćeno drugo oko. Obično ide kao prateća pojava uz prehladu ili neku drugu sistemsku virusnu infekciju, ali se može javiti i izolirano.

Optical Express

Alergijski i virusni konjunktivitis – kako se liječe?

Alergijski konjunktivitis

Alergijski konjunktivitis nastaje kao reakcija preosjetljivosti tipa I na određeni antigen, nije zarazan, a može biti sezonski i perenijalni.

Sezonski alergijski konjunktivitis se javlja u proljeće, kasno ljeto i u ranu jesen, a nastaje zbog peludi biljaka. Kod bolesnika je obično prisutna i sekrecija iz nosa.

Perenijalni alergijski konjunktivitis se javlja tijekom cijele godine, a najčešći alergen je kućna prašina. Alergen se prenosi zrakom, ulazi u suzni film te uzrokuje alergijsku reakciju.

Simptomi alergijskog konjunktivitisa

– intenzivan svrbež, oteklina vjeđa, crvenilo spojnice (konjunktive) te sluzavi (mukozni) sekret iz oka.

Terapija je simptomatska, ovisi o jačini kliničke slike, hladni oblozi i umjetne suze te ponekad antihistaminici lokalno i peroralno uz ograničenu i kontroliranu upotrebu kortikosteroidnih pripravaka za lokalnu primjenu.

Alergijski i virusni konjunktivitis

Virusni konjunktivitis

Konjunktivitis je najčešća bolest očiju u razvijenim zemljama svijeta, a najčešći uzroci svih konjunktivitisa su virusi. Konjunktivitis se može javiti izolirano ili kao prateća pojava uz običnu prehladu ili druge sistemske virusne infekcije.

Izolirani virusni konjunktivitis je obično uzrokovan adenovirusima.

Adenovirusni konjunktivitis se očituje jednom od tri kliničke slike, ovisno o serotipu virusa:

 1. Jednostavni folikularni konjunktivitis (svi serotipovi)
  Blaža klinička slika, ograničenog trajanja, prisutni su crvenilo, peckanje i vodenasta sekrecija iz oka.
 2. Faringokonjunktivalna groznica (serotipovi 3 i 7)
  Osim konjunktivitisa bolesnici se žale na povišenu temperaturu, upalu grla (faringitis) i imaju povećane preaurikularne limfne čvorove. Bolest prolazi za desetak dana.
 3. Epidemijski keratokonjunktivitis (serotipovi 8 i 19)
  Virus ima sposobnost produženog preživljavanja na suhim površinama (do 49 dana!) zbog čega se bolest vrlo lako širi.Obično zahvaća oba oka, simptomi i znakovi su: oteklina vjeđa, crvenilo i kemoza (oteklina) spojnice, suzenje, svjetloplahost (fotofobija) i povećani preaurikularni limfni čvorovi.
  Nakon 7 do 14 dana u 80% slučajeva se razviju zamućenja u rožnici zbog nakupina limfocita koja uzrokuju pad vidne oštrine. Bolest traje 3 do 4 tjedna, ali promjene na rožnici perzistiraju mjesecima.

Virusni konjunktivitisi se prenose bliskim kontaktom sa okularnim ili respiratornim sekretima. Bolesnici s konjunktivitisom kao i njihova okolina trebaju izuzeto paziti na osobnu higijenu, češće pranje ruku i suzdržavati se od diranja očiju rukama i korištenja zajedničkih ručnika.

Terapija virusnih konjunktivitisa je simptomatska, umjetne suze i hladni oblozi te eventualno astringentna 3% otopina Acidi borici.

Autor:

Dr. Anđela Jukićspecijalist oftalmolog, FEBO