Američke kompanije žele da ulažu u rusku vakcinu

EPA-EFE/RDIF
Ruska vakcina

Nekoliko farmaceutskih kompanija i investicionih fondova Sjedinjenih Američkih Država zainteresovano je za rusku vakcinu protiv koronavirusa i želi da investira u nju, izjavio je direktor Ruskog centra za direktne investicije Kiril Dmitrijev.

– Nekoliko američkih farmaceutskih kompanija i investicionih fondova obratilo nam se sa željom da investira u našu vakcinu i da, shodno tome, radi zajedno na njoj. Trenutno proučavamo te predloge – rekao je Dmitrijev.

On je istakao da te kompanije vide potencijal u ruskoj vakcini.

– To interesovanje više dolazi od privatnih struktura, reč je o privatnim farmaceutskim kompanijama i investicionim fondovima, oni vide potencijal u našoj vakcini – dodao je on.

Govoreći o dobrovoljcima, Dmitrijev je rekao da će sledeće nedelje biti vakcinisano 10 hiljada osoba protiv korone. Ukupno je planirano da se vakciniše 40 hiljada ljudi, od kojih će 10 hiljada primiti placebo.

Meksiko, Brazil i Indija poručile 200 miliona doza vakcine

Direktor Ruskog centra je naglasio da su Meksiko, Brazil i Indija ukupno poručili oko 200 miliona doza prve ruske vakcine „Sputnik V“, a da se očekuje porudžbina još od sedam zemalja.

– Što se tiče zemalja koje su od nas kupile i stupile u naš sporazum o kupovini vakcine, reč je o Meksiku, Brazilu i Indiji. Zajedno su naručili oko 200 miliona doza. Postoji još sedam drugih zemalja koje ćemo objaviti u bliskoj budućnosti. To su velike zemlje – rekao je Dmitrijev.

Precizirao je da se radi o zemljama Latinske Amerike, Bliskog istoka i Azije, jer „iz političkih razloga, zemlje Evropske unije i SAD pokušavaju da podrže svoje vakcine i sa stanovišta nabavke – ne dozvole rusku vakcinu“.

S tim u vezi, podsetio je da se Ruski fond za direktne investicije dogovorio oko proizvodnje prve ruske vakcine u Indiji, Brazilu, Južnoj Koreji i Kini.

Pokrenuta ispitivanja vakcine na rizičnim grupama

Šef Ruskog centra se osvrnuo i na rizične grupe, rekavši da je institut „Gamaleja“ pokrenuo klinička ispitivanja ruske vakcine protiv korone „Sputnik V“ na brojnim takvim grupama, među kojima su starije osobe.

– Sada je institut ‘Gamaleja’ pokrenuo nekoliko kliničkih ispitivanja dodatno na rizičnim grupama. Odnosno, oni sada započinju ispitivanja na starijim ljudima, pokreću i na većem broju rizičnih grupa. Shodno tome, ova ispitivanja će se dodatno obavljati upravo sada – to je ono što ‘Gamaleja’ sada radi, kako bi se analizirao efekat vakcine na rizičnim grupama -rekao je.

Dmitrijev je dodao da je „u osnovi je naša vakcina manje rizična, jer je zasnovana na adenovirusu čoveka“ i da ne očekuje nikakve negativne efekte na starijima.

– Moji roditelji imaju 74 godine, oni su se takođe vakcinisali u programu dobrovoljaca i osećaju se sjajno – rekao je on.

Cena ruske vakcine

Dmitrijev je na konferenciji govorio i o ceni ruske vakcine „Sputnik V“ za strana tržišta, rekavši da će pitanje njenog formiranja biti jasnije oko oktobra. Prema njegovom mišljenju, vakcinacija za Ruse će biti besplatna.

Kako je rekao, prva ruska vakcina protiv virusa korona koju je razvio centar „Gamaleja“ neće se prodavati u apotekama zbog složenog temperaturnog režima, ali da Ministarstvo zdravlja razmatra otvaranje mesta za vakcinaciju u svim regionima.